NRGreport
Menü

A Mavirnak újra kell írnia a terveit

A sok módosítandó rész miatt az energiahivatal visszadobta a Mavir hálózatfejlesztési tervét, s egy teljesen úgy dokumentum összeállítását írta elő.

Új számítási modellen alapuló hálózatfejlesztési tervet vár a Mavir Zrt.-től a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), a beadott tervet (HTF2018) ugyanis nem hagyta jóvá. Az idei hálózatfejlesztési tervnek is minősülő dokumentumot 2019. november 30-ig várja a hivatal, amelynek határozatában szerepelnek korábbi részhatáridők is.

A kifogás szerint a Mavir által alkalmazott módszertan évek óta nem változik, a számítások determinisztikusak, az előrejelzések bemenő adatai nem mindig szerepelnek.

(Az előző években a hivatal még megfelelőnek tarthatta az alkalmazott módszertan szerint készített tervet.)

Az új dokumentumban a MEKH a visszautasítottban szereplőnél alaposabb, jobban megindokolt, elemzésekkel alátámasztott, alternatívákkal összevetett beruházási elképzeléseket vár az országos villamosenergia-rendszer irányítójától. Bár a Mavirnak egyebek között felül kell vizsgálnia a majdani villamosenergia-igényekre vonatkozó felmérését, a hivatal már e felülvizsgálat előtt, a mostani határozatában is kifogást emelt több projekt kapcsán.

A többi közt megkérdőjelezte a Székesfehérvár térségébe tervezett 400 kilovoltos alállomás szükségességét, a Göd-Zugló projektet pedig kapacitásszűkítésnek minősítette.

A MEKH alaposabb kalkulációt kért az áramtermelés várható alakulásáról is. A Mavir egyik forgatókönyvéről – amely szerint a meglévő és a már bejelentett kapacitások a maximális terhelést megközelítve működnek majd – eleve azt írják, hogy „ilyen üzemállapot nem létezik”, mert az abban szereplő, építésre váró kombinált ciklusú gázerőművek előkészítettségéről alig van információ.