Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Húsz év múlva nem lesz annyi áram, amennyit a gépek felzabálnak

NRGreport | 2019.03.12. 13:56

Minden egyes alkalommal, amikor bekapcsolod a mobiltelefont, a számítógépet vagy az okostévét, ezek a gépek olyan adatközpontokhoz kapcsolódnak, amelyek irdatlanul sok áramot fogyasztanak. Jelenleg már a világ energiatermelésének 10 százalékát használják fel az ilyen szerverközpontok, és ahogy egyre több gép kapcsolódik az internethez, a helyzet egyre rosszabb lesz.

Ha nem alakítjuk át radikálisan a számítógépeink tervezését, vagy a felhasználását, akkor becslések szerint már 2040-re nem lesz annyi áram a világ energetikai hálózataiban, amennyivel minden eszközt működtetni lehet.

A megoldás a kvantumszámítógépekre való átállás lehetne, és bár ezek fejlesztésével többen is foglalkoznak, közben a világ leginkább energiafaló szuperszámítógépeit is egyre csak bővítik. A kínai csúcstartó gép jelenleg 18 megawattot fogyaszt évente, miközben egy átlagos amerikai vízerőmű 36 megawattot termel.

A kvantumszámítógépeknek így az újszerűségük mellett az a fontos feladatuk is meglesz, hogy mérsékeljék a globális energiafelhasználást. Egy klasszikus, azaz mai módon működő szuperszámítógép átlagosan legfeljebb 10 megawatt energiát fogyaszt évente, ami majdnem 10 ezer háztartás energiaszükségletének felel meg. Egy megawatt előállításának költsége viszont az Egyesült Államokban 1 millió dollár körül van.

Egy kvantumszámítógép viszont beéri mindössze 25 kilowattal, ami évi 16 ezer dollárra szorítja le az áramtermelés költségét. Ahogy a Quartz írja, a jövőben a hagyományos és a kvantumszámítógépek együttes alkalmazása lehet reális forgatókönyv, és ez már segíthet áthidalni az energiaproblémát.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.