Innováció

Ez jobb hír, mint gondolná: a Google mesterséges intelligenciája előre megmondja, merről fog fújni a szél

NRGreport | 2019.03.19. 15:49

A Google és a DeepMind a gépi tanulást vetette be, hogy meg tudják jósolni, mikor honnan fúj majd a szél, így téve hatékonyabbá a szélerőművek áramtermelését.

Miköben a világgazdaság még mindig a fosszilis energiahordozóktól függ, az elmúlt években nemcsak, hogy egyre kevesebbe kerül a zöldenergia, de mára jobban megéri ezzel előállítani az elektormos áramot. Jelenleg a szélenergia kerül a legkevesebbe, 1 MWh-nyi energiát 45 dollárból (kb. 12,5 ezer forint) lehet kihozni. De mindez valószínűleg még olcsóbb is lehetne, ha mindig tudnánk, merről fog fújni a szél. A Google és a DeepMind most ezt tennék lehetővé.

A bejelentésük szerint már egy ideje tesztelik, miként segíthet a gépi tanulás a szélturbinák hatékonyabb működtetésében. 2018 óta folyamatosan adatokkal tömik a rendszert, amely az időjárás-előrejelzésekből, valamint a szélturbinákból származó információkat jelent. A számítógép ezt konvertálta át úgy, hogy végül 36 órával előre jelezze a szélerősséget. Mindez jelentős megkönnyíti a szélenergiából származó elektromos áram előállítását, ami így a Google hálózatából érkezve 20 százalékkal értékesebb lett.

Mindez nemcsak azt jelenti, hogy segíthet a szélenergia elterjedésében, hanem annak is bizonyítéka, hogy a gépi tanulás sokkal többre hivatott.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.