Infografika

Tengeri hulladék: adatok, érdekességek, és új uniós szabályok

NRGreport | 2019.03.29. 16:01

Az Európai Parlament infografikában foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a tengeri hulladékról, a szennyezés hatásairól és a műanyaghulladék visszaszorítására tett uniós törekvésekről.

Plastic carrier bags and other garbage pollution in ocean   

Tengeri hulladék – ©AP Images/European Union-EP

Ma már szinte minden tenger- és óceánparton tanúi lehetünk a napjainkban használt rengeteg egyszer használatos és eldobható műanyagnak. Ezek egyre nagyobb mértékben szennyezik az óceánokat és egy becslés szerint 2050-re az óceánokban több műanyag lehet, mint hal.

Egy új, a Parlament által március 27-én elfogadott uniós szabályozás felveszi a harcot az európai tengerpartokon 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékkel és a tengerekben hagyott műanyag halászeszközökkel. Ezek együttesen a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki.

Sea Waste   

Infografika a tengerekben található műanyaghulladékokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról

A probléma

A műanyag nemcsak a partokat szennyezi, a tengerben élő állatokra nézve is igen veszélyes: a nagyobb darabokba beleakadhatnak, a kisebbeket összetéveszthetik táplálékukkal. A műanyag részecskék elfogyasztása megakadályozhatja őket a megszokott élelem megemésztésében és a műanyagban lévő kémiai anyagok káros hatással lehetnek rájuk. A táplálékláncon keresztül ráadásul az emberek szervezetébe is bekerülhet műanyag. Ezeknek az egészségünkre gyakorolt hatása egyelőre nem ismert. A tengeri hulladék továbbá gazdasági károkat is okozhat azoknak a szektoroknak, közösségeknek és gyáraknak, akik megélhetése a tengerektől függ: a műanyag csomagolások mindössze körülbelül öt százaléka marad a gazdaságban – a többit gyakorlatilag kidobjuk. Ezért is egyre sürgetőbb, hogy átálljunk a körkörös gazdaságra.

Sea Waste   

Infografika a műanyag és nem-műanyag temgeri hulladék különböző típusairól

Mit tehetünk?

A leghatékonyabban úgy tudjuk felvenni a harcot a problémával, hogy ha megakadályozzuk, hogy még több műanyag kerüljön a világ óceánjaiba. A tengerekben található hulladék legnagyobb részét az egyszer használatos műanyag termékek teszik ki: a műanyag evőeszközök, poharak, cigarettacsikkek, vagy fültisztító pálcikák a tengeri hulladék majdnem felét alkotják.

Az új intézkedések

Az EU betiltja azon egyszer használatos műanyag termékeket, amelyeknek már létezik környezetbarát változata: műanyag fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők és léggömb pálcikák. A Parlament emellett hozzáadta a listához a vékony nejlonzsákokat, az oxidatív úton lebomló műanyagból készült, és egyes polisztirol termékeket is.

A többi termékre az alábbi intézkedéseket fogadták el:

→ Kiterjesztik a gyártó felelősségét, különös tekintettel a dohánygyárakra, ezzel is alkalmazva a „szennyező fizet” elvet. Az új rendszer a halászati eszközökre is érvényes: ezentúl a gyártók és nem a halászok állják a tengerekben hátrahagyott vagy elveszett halászhálók összegyűjtésének költségét.

→ 2029-re a műanyag palackok 90 százalékát gyűjteni kell (például egy rendszeren keresztül, ahol a palack betéti díját visszakapják a vásárlók).

→ 2025-re a műanyag palackok összetételének 25 százaléka, 2030-ra pedig 30 százaléka újrahasznosított anyag kell, hogy legyen.

→ Az olyan árucikkeken, mint a filterekkel rendelkező dohánytermékek, műanyag poharak, higiéniai termékek és nedves törlőkendők, el kell helyezni egy speciális jelölést, amely felhívja a vásárlók figyelmét a helyes hulladékkezelésre.

→ Hatékonyabban kell felhívni a figyelmet a problémára.

Sea Waste   

Lista a 10 leggyakrabban előforduló egyszer használatos műanyag termékekről a tengerpartokon


További információ arról, hogy mit tesz az EU a műanyagszennyezés ellen

Uniós stratégia a műanyaghulladék csökkentéséről: több újrahasznosítás, a mikorműanyagok betiltása (angolul) 

Uniós korlátozások a műanyag szatyokra vonatkozóan 

A mikroműanyagok útja 


További információ

A Parlament támogatja az eldobható műanyagok betiltását 2021-től (sajtóközlemény) 

A jogalkotás menete (angol) 

Az eljárás menete (angolul) 

Az Európai Parlament Kutatószolgálatának tájékoztatása (angolul) 

Frédérique Ries (liberális, belga), jelentéstevő 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.