NRGreport
Menü

Napelemes parkot adtak át Szügyön

Napelemes parkot adtak át pénteken a Nógrád megyei Szügy községben, a hétmilliárd forintos beruházás tízezer család villamosenergia igényét képes biztosítani.

A park beruházója a kassai Radix Union napelemgyártó és a Greentechnic Hungary Kft., a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alapító tagvállalata.

Balról jobbra: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Balla Mihály, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) alapítója és tiszteletbeli elnöke, Markó Antal (független), Szügypolgármestere, Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke és a Greentechnic Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Igor Macej, a PV Solarsys s.r.o. ügyvezető igazgatója és Jozef Sohajda, a Heliosys s.r.o. ügyvezető igazgatója átvágja a szalagot a napelempark átadásán a Nógrád megyei Szügy községben 2019. március 29-én. 

Forrás: MTI/Komka Péter

Kiss Ernő, a szövetség elnöke, a Greentechnic ügyvezető igazgatója a rendezvényen elmondta: a 35 hektáros, 33 darabos, 500 kilowattos, összesen 16,5 megawattos napelem park első üteme készült el; 18 napelem sor a próbaüzem után már termel, a létesítményt teljes egészében egy hónap múlva építik ki.

Hozzátette: a szügyi lesz Nógrád megye legnagyobb napelemes parkja, de hamarosan elkezdik egy még nagyobb, 40 darabos park építését Mátraverebély-Bátonyterenye térségében 40 hektárnyi területen, és az a park 25 ezer családot lát majd el villamosenergiával.

Kiss Ernő arra is kitért, hogy a napelemes park üzemeltetésére, karbantartására öt-hat embert alkalmaznak.

Az átadó ünnepségen részt vett Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke is. Felidézte, hogy közel 25 éve adták át Szügyben az - akkor Magyarországon újdonságnak számító -, első, gyökérzónás szennyvíztisztító telepet. 

Kitért arra, hogy Magyarország energiafogyasztásában már közel 14,5 százalék a megújuló energia felhasználása, Magyarország ezzel teljesítette a kitűzött célt, és hozzájárul ahhoz, hogy Európa 2020-ra teljesíthesse a 20, illetve 2030-ra a 32 százalékot.

Szili Katalin szólt arról is, hogy az Országgyűlés 2013-ban elfogadta a hosszútávú fenntartható fejlődés keretstratégiát, amelynek megvalósulásáért egyaránt tenniük kell az önkormányzatoknak, a kormánynak, a gazdasági és civil szervezeteknek, és a családoknak is.

Ennek jó példája a szügyi beruházás - tette hozzá.  

Forrás: MTI