NRGreport
Menü

A műanyag minden egyes életszakaszában súlyosan mérgező

Fenntarthatóság | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-04-02 07:22

Azt már tudjuk, hogy a műanyag nagyjából soha nem bomlik le, vagy ha mégis, mi már soha nem fogjuk látni, ahogy az óceánokat szennyező hulladékok eltűnnek a Föld színéről. Egy friss kutatás azonban azt is kimutatja, hogy valójában milyen mérgező is mind a bolygóra, mind pedig ránk nézve ez a rengeteg plasztiktermék.

A Nemzetközi Környezetvédelmi Jogi Központ 72 oldalas tanulmánya szerint a műanyag gyakorlatilag minden egyes létfázisában komolyan mérgező, kezdve egészen a gyártástól a felhasználáson át a zöldnek hitt újrafelhasználásig bezáróan. Valójában ez nem új információ, csak nem szoktunk vele annyit foglalkozni, mint azzal, hogy nem tűnik el, és nem bomlik le - mindkettő egyformán komoly probléma. A tanulmány most nem magára a műanyagra, hanem annak különböző életszakaszaira koncentrál.

A képek forrása: pexels.com

A kutatás kimutatta, hogy az emberi szervezet minden egyes stádiumban találkozhat a mérgező anyaggal, amely minden életszakaszában ugyanolyan toxikus. Még akkor is, ha valaki nem használ egyszer használatos műanyagokat, vagy teljesen hulladékmentesen él, nem kerülheti el az anyag mérgező hatását. Találkozik vele például

→ a műanyag hulladékok kezelésénél, hiszen ez a folyamat mérgező anyagokat juttathat a levegőbe, amit mindannyian belélegzünk,

→ a műanyag felaprózódása során, hiszen a mikroműanyagok most már gyakorlatilag a bolygó minden pontján megtalálhatók, még az óceán legmélyebb területein, vagy az általunk elfogyasztott halakban is,

→ a műanyag lassú lebomlásakor, hiszen ilyenkor a káros anyagok belekerülhetnek az ivóvízbe vagy a talajba, ahonnan az emberi szervezetbe juthatnak.

A felsorolás persze – és sajnos – nem teljes, még a leginkább környezettudatos emberek sem menekülhetnek a műanyagszennyezés elől.

A tanulmány szerzői azt követelik, hogy a műanyagszennyezés emberi jogi kérdés legyen, ami a fenti információk tudatában nem is olyan meglepő. A műanyaggyártás és -felhasználás szinte minden pontján ott van az emberi tényező, még akkor is, ha az nem tudja, mekkora veszélyben van azzal, hogy a műanyagot használja. Az első lépés szerintük az lenne, ha a gyártók egyértelműen feltüntetnék a termékeiken, hogy melyikben mi található, és hogy ez mennyire káros az emberi egészségre. Szerintük az információ hatalom, és ott kellene kezdeni a műanyag elleni harcot, hogy az embereket megfelelően tájékoztatják a veszélyekről.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: Treehugger.com