Innováció

Az IKEA függönnyel harcol a benti légszennyezés ellen

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.02. 10:29

Igen, ilyen is van: a lakások belső levegője sem a legtisztább, főleg városi környezetben, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a benn élőknek. Az IKEA szeretne most ezen a helyzeten javítani egy kicsit: olyan függönyöket árul, amelyek anyaga tisztítja a szoba belső levegőjét.

Ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt az IKEA még abszolút a profitmaximalizálás oltárán áldozta föl a környezettudatosságot és az egészséget is olcsó bútoraival, most nagyot fordult vele a világ: hadat üzent az egyszer használatos műanyagnak, Németországban szélerőműveket vásárolt fel, hogy 2020-ig több megújuló energiát termeljen, mint amennyit valójában elhasznál. Most pedig már aktívan harcol az egészséges környezetért is, méghozzá ott, ahol a legjobban otthon van: a lakásban. A GUNRID fantázianevű függönyeivel képes megkönnyíteni a városi életet, mert a lakásba felszerelhető szövet a levegőből veszi ki a káros anyagokat, így javítva a benn élők életminőségét.

A légszennyezést valamiért nem vesszük elég komolyan, már ha azt az aspektusát nézzük, hogy mennyire káros az emberi szervezetre: a WHO adatai szerint az emberek 90%-a szennyezett levegőt szív be világszerte, aminek becslések szerint évente nyolcmillió haláleset az eredménye. Mégis, nemcsak az utcákon, de a lakásunkban sem figyelünk arra, hogy minél frissebb és tisztább legyen a levegő.

Bár az IKEA azt nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan mi is van az anyagban, ami ennyire tisztítja a benti szennyezett levegőt, azt azért megjegyezte, hogy a fejlesztésekkel később több másik terméküket is hasonló tulajdonságokkal ruházhatják majd fel. Előbb-utóbb eljuthatunk odáig, hogy a lakásban található szövetek mind tisztítják a belső levegőt. Az IKEA a felhasznált módszert egy különleges technológiaként emlegeti, amelyet a vállalat kutatói európai és ázsiai egyetemekkel együttműködve fejlesztettek ki. 

Az újítások valószínűleg abból állnak, hogy a légtisztító folyamatok a függöny esetében nemcsak természetes fénynél, de belső, mesterséges fénynél is megindulnak, de a pontos működési elvet egyelőre nem tudjuk.

Persze az ideális az volna, ha egyáltalán nem lenne szennyezett levegő a belső terekben (és ha már itt tartunk, a külsőkben sem), de ez egyértelműen nem megoldható, főleg, ha tudjuk, hogy egy gáztűzhely például mennyi károsanyagot tud kibocsájtani. Az IKEA legalább egy sajnos létező problémára nyújt megfelelő megoldást.

 

Címlapkép forrása: IKEA

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.