Fenntarthatóság

Szén-dioxid-adót vetett ki 4 tartományra a kanadai kormány

NRGreport | 2019.04.02. 14:17

Justin Trudeau kormánya 4 kanadai szövetségi államra, Ontarióra, Új-Brunswickre, Manitobára és Saskatchewanra szén-dioxid-adót vetett ki. Az ottawai kormánynak ez a válaszlépése arra, hogy ezek az államok folyamatosan szembehelyezkednek a központi kormány klímavédelmi lépéseivel, és nem dolgoztak ki saját klímavédelmi tervek a kormány által szabott április 1-jei határidőre.

„Mától nem lehet többé Kanadában bárhol ingyen szennyezni” – kommentálta a Twitteren a lépést Trudeau környezetvédelmi minisztere, Catherine McKenna.

Az adó tonnánként 20 kanadai dollár, azaz kicsit több mint 4300 forint, de évente 10 kanadai dollárral emelkedik, amíg 2022-ben el nem éri az 50 dolláros tonnánkénti értéket.

Hivatalos számítások szerint egyébként Kanada nem fogja tudni teljesíteni a párizsi klímaegyezményben vállalt célját, ami szerint 2030-ra, a 2005-ös szinthez képest 30 százalékkal csökkentenie kellene a szén-dioxid-kibocsátását.

A kormány szerint az adót visszakapják majd az állampolgárok egyéb juttatások és környezetvédelmi intézkedések formájában, a kanadai ellenzéki konzervatívok szerint azonban ez minden idők legrosszabb és legbotrányosabb kanadai adója, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy ne kelljen befizetni. A közelgő választásokon egyébként a konzervatívok tűnnek esélyesebbnek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.