Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Dőlt az importáram Magyarországra

NRGreport | 2019.04.03. 07:16

A paksi leállás és a gázerőművek kapacitás alatti termelése miatt sok külföldi energiára volt szükség.

A villamos energia importszaldója 35,6 százalékra szökött az idén februárban, meghaladva a tavaly hasonló időszaki 32,08 százalékot – írja a Világgazdaság a MEKH havi havi piacmonitoringját idézve.

Az év második hónapjában Horvátország kivételével minden szomszédos országból több áram érkezett Magyarországra, mint amennyi kiment.

A nagy behozatal oka a kisebb hazai áramtermelés volt, ugyanis tervezett karbantartás miatt állt a Paksi Atomerőmű negyedik blokkja, több földgáz- és lignitegységnél pedig nem tervezett karbantartás miatt állt a termelés. Eközben más, működő kombinált ciklusú gázerőművek nem termeltek annyit, amennyire képesek, holott ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint a legtöbb munkanapon jövedelmező lett volna. Súlyosabb esemény volt a Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának kiesése, de még nem volt szükség a szabályozási energia nagyobb igénybevételére.

Így egyszerre 1300 megawatt kapacitás esett ki, noha a megújuló és decentralizált áramtermelés nagyobb volt a tavaly februárinál.

Nem volt túl nagy az áramigény sem az utolsó téli hónapban, a rendszerterhelés napi maximuma februárban 5580 megawatt volt, míg 2018 februárjában 5686 megawatt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.