NRGreport
Menü

Dőlt az importáram Magyarországra

A paksi leállás és a gázerőművek kapacitás alatti termelése miatt sok külföldi energiára volt szükség.

A villamos energia importszaldója 35,6 százalékra szökött az idén februárban, meghaladva a tavaly hasonló időszaki 32,08 százalékot – írja a Világgazdaság a MEKH havi havi piacmonitoringját idézve.

Az év második hónapjában Horvátország kivételével minden szomszédos országból több áram érkezett Magyarországra, mint amennyi kiment.

A nagy behozatal oka a kisebb hazai áramtermelés volt, ugyanis tervezett karbantartás miatt állt a Paksi Atomerőmű negyedik blokkja, több földgáz- és lignitegységnél pedig nem tervezett karbantartás miatt állt a termelés. Eközben más, működő kombinált ciklusú gázerőművek nem termeltek annyit, amennyire képesek, holott ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szerint a legtöbb munkanapon jövedelmező lett volna. Súlyosabb esemény volt a Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának kiesése, de még nem volt szükség a szabályozási energia nagyobb igénybevételére.

Így egyszerre 1300 megawatt kapacitás esett ki, noha a megújuló és decentralizált áramtermelés nagyobb volt a tavaly februárinál.

Nem volt túl nagy az áramigény sem az utolsó téli hónapban, a rendszerterhelés napi maximuma februárban 5580 megawatt volt, míg 2018 februárjában 5686 megawatt.

Forrás: hvg.hu

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »