Fenntarthatóság

Sokkoló képekkel kampányolnak a műanyagszennyezés ellen

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.09. 13:36

A híres Sea Shepherd megrázó képekkel mutatja, milyen problémákat okozhat a vízi élővilágban a rengeteg műanyag. A fotók ugyan szerkesztettek, de valószínűleg sajnos nem állnak túl messze a valóságtól.

Az, hogy az óceánok tele vannak műanyaghulladékkal, már senkinek nem jelent újdonságot. A jelenlegi statisztikák szerint 2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal, ráadásul az óceánokban úszó műanyaghulladék mennyisége 2025-ig megháromszorozódhat. Az itt található jelenlegi 50 millió tonna szemétből 2025-re 150 millió tonna is lehet. Elképesztő és ijesztő számok, mégsem teszünk eleget, hogy megfékezzük a katasztrófát.

Sok ember ingerküszöbét mégsem ütik meg a statisztikák, részben talán azért is, mert egyszerűen számok: nehéz velük érzékeltetni, hogy pontosan mi zajlik a világóceánban, és mennyire vagyunk érte felelősek. Az egyik legagresszívebb és leghatékonyabb természetvédő szervezet, a Sea Shepherd azonban most olyan fotókat osztott meg, amelyek garantáltan mindenkire hatni fognak majd. Az aktivisták a Notan Studio grafikus vállalattal álltak össze egy közös projekt erejéig: a fotómanipulációkon tengeri állatokat láthatunk, ahogy éppen fulladoznak a rengeteg műanyagtól.

Forrás: Twitter

Bár maguk a képek nem valós eseményeket tükröznek, azért nem nehéz elképzelni, hogy rengeteg esetben ez pontosan így történik, ahogy az az illusztrációkon szerepel, csak a tenger mélyén, ahol nem látja fotós – és ezért nem is igazán tudunk róla. Lassan persze lehetetlen lesz nem odafigyelni ezekre a jelenségekre: már két olyan eset kapott nagy sajtónyilvánosságot, amikor partra vetett, elpusztult bálna gyomrából szedtek ki zacskókat, amelyek megakadályozták, hogy az állat megfelelően emésszen, és biztosan mindenki emlékszik az igencsak megrázó videóra, amikor egy tengeri teknős orrából kellett kiszedni egy mélyen beragadt szívószálat. És ezek az esetek csak azok, amelyeket mi is látunk – rengeteg hasonló zajlik még a tengerek mélyén is.

A Sea Sheperd kampányát sokan kritizálták azért, mert túl erőteljesen mutatja meg, mennyit szenved a tengeri élővilág a műanyagszennyezéstől – a szervezet azonban nem tágít, szerintük pontosan ilyen képekre van szükség ahhoz, hogy végre észhez térjenek az emberek, és ne használjanak ennyi műanyagot.

 

Címlapkép forrása: Pixabay.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.