Rezsi

Támogatásból szigetelne a lakosság

NRGreport | 2019.04.09. 14:43

Tízből hét családiház-tulajdonos tervezi, hogy szigeteli ingatlanát. Közülük négyen csak elérhető támogatással vágnának bele, további hárman viszont mindenképpen így tesz. Minden második tulajdonos panaszkodik a családi háza hőveszteségére, ezért a szigetelést tervezők döntő hányada komfortosabb és melegebb belső teret, a fűtési kiadásai csökkenését várja a hőszigeteléstől – derült ki a Knauf Insulation felméréséből.

Megfelelően kivitelezett hőszigeteléssel és gépészeti korszerűsítéssel mind a hőveszteség, mind a fűtési költségek akár 50-70 százalékkal csökkenthetők, de a még nem szigetelt mintegy 2 millió családi ház leszigeteléséhez hatékony állami ösztönzők szükségesek – mondja Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

A felmérésében résztvevő ingatlantulajdonosok 40 százalékának fűtési költségei 20-30 százalékkal, 32 százalékának kiadásai mintegy 20 százalékkal, 18 százalékának rezsiköltsége pedig 30-40 százalékkal csökkentek, további 5 százalékuk pedig 40-50 százalékos megtakarításról számolt be.

A szigeteléssel elérhető megtakarítás mellett, a családiház-tulajdonosok 78 százaléka azt tarja az elvégzett szigetelés legfontosabb előnyének, hogy komfortosabb, melegebb lett az otthona. A megkérdezettek további 32 százaléka azt tekinti pozitívumnak, hogy a szigetelés növelte a háza értékét, további 27 százaléka azt, hogy a korszerűsítéssel is védi a környezetet és a Föld klímáját, 22 százalékuk pedig, hogy a munka végeztével szebb lett a háza külseje.

A felmérés szerint a szigetelés kedvező energiahatékonysági, környezetvédelmi és esztétikai tulajdonságai ellenére nem minden családiház-tulajdonos tervezi korszerűsíteni otthonát. 10-ből 3 tulajdonos egyáltalán nem tervezi leszigetelni otthonát, mert azt állami ösztönzők nélkül nagyon drágának, illetve "macerásnak" tartja.


A felmérésről

A Knauf Insulation márciusban készített felmérést a családiház-tulajdonosok energiahatékonysági szokásairól és szigetelési hajlandóságáról. A nem reprezentatív, online felmérésben több mint kétezer ingatlantulajdonos, köztük 928 családi házzal rendelkező vett részt.

A megkérdezettek 62 százaléka gázzal, egyedi fűtéssel, 15 százaléka fával vagy szénnel, 10 százaléka vegyes tüzeléssel, további 10 százaléka pedig házközponti fűtéssel teszi meleggé családi házát, amelyre 30 százalékuk jellemzően havonta 25-30 ezer forintot, 18 százalékuk pedig havi 35-40 ezer forintot költ, hogy fenntartsa a 20-22 Cesius fokos átlaghőmérsékletet.


 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.