NRGreport
Menü

Föld alá viszi a villanyvezetékeket az állami közműcég

Az NKM a Kiskunsági Nemzeti Park területén összesen 35 kilométeres távolságban földkábellel váltja ki a légvezetéket a fokozottan védett túzok védelme érdekében.

Az NKM hálózati társasága, az NKM Áramhálózati Kft. csatlakozva az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok túzokvédelmi projektjéhez vállalta, hogy azokon a területeken, ahol a legnagyobb számban élnek a védett madarak, a légvezetéket földkábelre cseréli és elbontja a vezetékrendszert tartó oszlopokat. A madárvilágot fenyegető legsúlyosabb veszélyek egyike a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés miatti pusztulás. E probléma felszámolására jött létre az Akadálymentes Égbolt megállapodás.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, Tatárszentgyörgy és Kunpeszér térségében év végére 35 kilométer hosszan teljesen elkészül a földkábel. A munka legkritikusabb részéhez egy speciális láncos kotrógépet kellett használni, amely alkalmas volt a kábelárok kiásására, megkímélve a Kiskunsági Nemzeti Park ősgyepes területét. Elkészült egy betonházas transzformátor állomás is, valamint befejeződött a végoszlopok cseréje és távműködtethető kapcsoló felszerelése.

Az áramütés okozta madárelhullások csökkentése érdekében az NKM együttműködik a nemzetipark-igazgatóságok szakembereivel és a Magyar Madártani Egyesülettel. Az NKM áramhálózati társaságának elosztói területén a középfeszültségű oszlopok negyede már madárvédő szigeteléssel és kereszttartó szerkezettel van ellátva. Az NKM áramhálózati társasága a Dél-Alföldön 1000 km nagy-, 13 000 km közép- és 19 000 km kisfeszültségű villamos hálózatot üzemeltet.

A madárfaj magyarországi egyedszáma az utolsó számlálásnál a másfél ezret sem érte el, természetvédelmi eszmei értéke 1 000 000 forint. 

Föld alá viszi a villanyvezetékeket az állami közműcég

Képek forrása: NKM

Forrás: Portfolio