Vállalatok

Óriási szélerőműpark épül magyar részvétellel Szerbiában

NRGreport | 2019.04.10. 09:58

Szerbiában építi fel első szélerőműparkját a MET csoport. A 102 megawattos, 34 szélturbinából álló szélerőmű 85 ezer szerbiai háztartás ellátásához elegendő villamosenergiát termel majd. A MET és a Gazpromnyefty tulajdonában lévő NIS vegyesvállalatot alapított, miután a MET egy harmadik féltől 50 százalékos részesedést vásárolt egy szerbiai szélerőmű-projektben. Nem csak a MET, de a NIS eszközportfóliójában is ez lesz az első szélerőmű, amely egyben a MET első megújuló energiatermelési beruházása az EU-n kívül. A Portfolio a projekt részleteiről kérdezte Szaniszló Attilát, a MET csoport Szerbiáért felelős igazgatóját és Horváth Pétert, a MET Power üzletfejlesztési igazgatóját. 

Óriási szélerőműpark épül magyar részvétellel Szerbiában

A MET csoport már korábban megvetette a lábát Szerbiában, helyi leányvállalata mind a gáz-, mind az áramkereskedelemben és az olajtermékek piacán is jelen van. "Az eszközportfólió-bővítési stratégiánk részeként folyamatosan keresünk akvizíciós lehetőségeket Európa-szerte, így került képbe ez a 100 millió euró feletti beruházás is" – mondta Szaniszló Attila, a MET csoport szerbiai tevékenységéért felelős igazgatója.

"Egy szélerőműprojekt hosszas előkészítést igényel: az eladó ebben volt elsősorban erős. Mi már olyan platformba tudtunk beszállni, ahol nem a projektfejlesztési képesség, hanem a projekt építése, kivitelezése és a projektszervezési tudás a siker kritériuma" – tette hozzá Szaniszló. A MET 2016-ban kezdett el foglalkozni a projekttel, és a komplex előkészületekben való részvétel azt a célt is szolgálta, hogy tapasztalatokat szerezzenek, hiszen később más projektekbe is szeretnének beszállni. A MET a projekt kapcsán az orosz tulajdonossal szintén sokat tárgyalt, rögzítve a jövőbeni együttműködés kereteit.

Akár energiapolitikai, akár befektetési szinten is jól diverzifikált portfólióra kialakítására törekszik a MET csoport. A nap- és a szélenergia sok szempontból ki tudja egészíteni egymást, mert míg nyáron magasabb a besugárzás, ősszel és télen jellemzően a szeles órák száma magasabb, de akár napon belül is látható ilyen különbség. Így ha a kettő közül csak az egyik lenne a portfólióban, jóval nagyobb lenne a balanszírozási szükséglet.

Több száz megawatt megújuló kapacitást telepítenének

A régióban a MET célja több száz megawattos, nap- és szélerőművekből álló megújuló energiatermelő portfólió kialakítása. "Esetleges bővítésre itt, a Plandiste projekt esetében nincs mód, de a későbbiekben e szélerőműpark környékén, ugyanezen kedvező szélfolyosóba újabb egységeket lehet még telepíteni" – magyarázta Horváth Péter, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója. 

Óriási szélerőműpark épül magyar részvétellel Szerbiában

Horváth Péter (bal oldalon) és Szaniszló Attila

Noha Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, ezért a jogrendszere sem teljesen EU-kompatibilis, ahhoz azonban meglehetősen közel áll. A beruházás körülményei általában nagyon hasonlóak, mint az uniós országokban. Az ország "bankolható", és nagyon sok a külföldi befektető, a befektetésösztönzés is működik, így a MET számára is kedvező volt a beruházási környezet.

Szerbia kiegyensúlyozott növekedésre törekszik a megújuló energiaforrások területén. Lépésről lépésre kívánnak haladni, első körben mintegy 500 MW szélerőmű-kapacitás létrehozását tűzték célul. Az ország késői csatlakozó a megújuló energia-támogatás állami biztosításának tekintetében: viszonylag érett piacként a szerb megújuló energia-támogatási rendszer a magyarhoz hasonlóan a kötelező átvételen alapul, a garantált kedvezményes tarifa nagyságrendileg megfelel az itthoninak, 12 éves kötelező átvételi időtartam mellett. Ott is elkezdődött viszont már az átmenet egy, a magyar METÁR-hoz hasoló prémium típusú rendszerbe. Egyelőre folynak az egyezetetések, hogy ez konkrétan milyen formát öltsön.

Az Európa-szerte megfigyelhető piacérési folyamatot az átvételi ár csökkenése jellemzi, de egyáltalán nem azért, mert a döntéshozók rájöttek, hogy korábban a megújulók túl voltak támogatva. Sokkal inkább azért, mert maga a technológia sokat fejlődött az elmúlt tíz évben, így a fajlagos egységköltségek csökkentek a beruházásoknak is köszönhetően – vagy pedig az eszközök hatékonysága javult, és a kihasználtsági mutató magasabb lett. A turbinák is nagyobbak lettek, a MET csoport részvételével megvalósuló beruházásban például 3 MW feletti teljesítményű turbinákat telepítenek.

Nap- és szélenergia: nagyon más műfaj

A szél- és napenergia kiaknázására épülő projektek több tekintetben jelentősen eltérnek egymástól, már csak azért is, mert a nap nagyjából mindenütt egyformán süt, de a szélnél ez nem így van. A szélerősség tekintetében jelentős területi különbségek mutatkoznak, Szerbiában a Déli-Kárpátok felől érkező szél hoz létre olyan szélfolyosót, amelybe célszerű telepíteni a projekteket. A Szerbiában épült szélerőművek legtöbbje erre a forrásra települt. 

Óriási szélerőműpark épül magyar részvétellel Szerbiában

 A kép a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2018 című konferenciáján készült; az idei rendezvényen egyebek mellett a szélenergia hazai kilátásairól is szó lesz. További részletekért katt!

"Jókora különbség van a méretezhetőséget, skálázhatóságot illetően is" – mondta Horváth Péter. Ma már egy szélerőmű-torony átlagos teljesítménye 3-4 MW, egyetlen toronnyal azonban nem éri meg foglalkozni; a legkisebb, már gazdaságos méret 30 megawatt a szélerőműparkok esetében. Szolárparkoknál a 100 megawatt már óriási területet igényel, az ekkora naperőművek ezért a sűrűn lakott Európában meglehetősen ritkák.

A kivitelezés ugyanígy számos más kihívást rejt magában. A szélerőművek esetében a berendezés méretei olyanok, hogy már az alkatrészek, például a turbinalapátok helyszínre szállítása, sőt, az erre alkalmas útvonal feltérképezése komplex kihívás, ahogy a turbinák helyszíni telepítése is. Mivel jellemzően mezőgazdasági területekről van szó, a helyi gazdákkal is megfelelő kapcsolatot kell kialakítani. Forgó berendezésről lévén szó, a szélerőmű más típusú, a naperőművekhez képest jóval aktívabb karbantartási stratégiát igényel. 

Óriási szélerőműpark épül magyar részvétellel Szerbiában

Vannak még lehetőségek

A szerbiai piacban még bőven rejlenek lehetőségek a MET csoport szerint, amely a Plandiste Szélpark tapasztalatainak függvényében nem zárkózik el további fejlesztésektől sem. "Az ország célja az EU-csatlakozás, 2020-ra pedig 27 százalékos megújuló-részarányt szeretnének elérni a bruttó végső energiafogyasztáson belül, a 2017-ben mért 20,6 százalékhoz képest. Egyelőre azonban a szerb villamosenergia termelésben magas a szén aránya" – közölte Szaniszló Attila.

Mivel Szerbiában a földgáz szerepe szerény, a háztartások villamosenergia-fogyasztása jócskán meghaladja a magyar átlagot, a fűtés is jelentős részben áramalapú. Ezzel szemben a magyarországi gázhálózat kiépítettsége európai összevetésben is kiemelkedő, e tekintetben csak Hollandia előzi meg Magyarországot. Ezért van, hogy míg Szerbiában a 102 megawattos szélerőműpark mintegy 85 ezer lakossági háztartás áramigényét tudja megtermelni, addig, ha Magyarországon épülne meg, majdnem 160 ezer háztartást lenne képes ellátni. 

Óriási szélerőműpark épül magyar részvétellel Szerbiában

Nagyobb képért katt!

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.