Fenntarthatóság

Sosem épült annyi naperőmű Magyarországon, mint tavaly

NRGreport | 2019.04.12. 08:57

Rekord mennyiségű, több mint 400 MW új fotovoltaikus naperőmű kapacitást telepítettek Magyarországon 2018-ban. A telepítések mintegy 80 százaléka a kötelező megújuló energia átvételi rendszerben valósult meg, míg a fennmaradó körülbelül 90 MW-ot az 50 kW alatti kiserőművek teszik ki. Idén és jövőre további mintegy 400-600 MW új kapacitás települhet. 

A tavalyi új installációkkal Magyarország összesített fotovoltaikus (vagyis villamosenergia-termelő) naperőmű kapacitása körülbelül 700 MW-ra bővült – idézte a PV Magazin Szolnoki Ádámot, a Manap iparági szervezet vezetőjét.

A tavaly megvalósított fejlesztések zöme a 2016 végéig az energiahivatalhoz benyújtott, összesen mintegy 2000 MW létesítésére vonatkozó engedély-kérelem alapján jött létre. Az engedélyek alapján megvalósítandó beruházások határideje 2021, azonban várhatóan a fenti mennyiségnek csak 30-50 százaléka épül fel.

Idén és jövőre további mintegy 400-600 MW új naperőmű kapacitás települhet Magyarországon Szolnoki szerint, aki 2019 második félévére várja a kormány által már kilátásba helyezett első, a magyar piacon újdonságnak számító megújuló energia tenderek. 

A kormány tavaly tavasszal felfüggesztette az új kérelmek befogadását a megújuló energia támogatási rendszer keretében, ugyanakkor gyakorlatilag megkönnyítette az engedélyek másodpiaci adásvételét.

Az ország 2020-as célja 14,65 százalék megújuló részarány elérése, ami nagyrészt a biomassza-felhasználás miatt teljesülhet is, azonban az ország jelentős importra szorul villamos energiából, 2018-ban átlagosan több mint 30 százalék volt a behozatal aránya, ami évtizedes csúcsnak számít. 


Kapcsolódó cikkek:

Rekordot döntött Magyarország legújabb nagy naperőműve

Naperőműveket épít az MVM Észak-Dunántúlon is

Napenergia: most jöhet csak az igazi boom, tízszereződhet a hazai kapacitás

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.