Rezsi

Sokba kerülhet, hogy leolvassák a villany- és gázórát, megnézzék a kéményt

NRGreport | 2019.04.15. 09:03

Órákba kerülhet, amíg kivárjuk, hogy leolvassák házunkban a vízórát, a villanyórát, a gázórát, megnézzék a kéményseprők a kéményt, vagy bekössenek egy kábelt a telekom-cégtől. Mindennek tízmilliárdos nagyságrendű társadalmi költsége lehet – írta a Privátbankár.hu.

A portál számításai szerint ha a vízóra, gázóra, villanyóra leolvasóját és a kéményseprő-társaság, plusz valamely telekommunikációs vállalat munkatársait meg kell várni otthon, az rossz esetben akár 2+2+2+4+4=14 órás várakozást is jelenthet évente. Ez 14 millió óra munkaidő-kiesést jelentene elvileg egymillió háztartásra, ha mindenkinek munkából kellene elkéredzkedni ehhez. Ha 1250 forintos nettó órabérrel számolunk, akkor a költség 17,5 milliárd forint lenne.

Tavaly ugyanis 219 400 forint volt a nettó átlagkereset a KSH szerint, ezt osztotta a lap újságírója 22 nappal és 8 órával. Valójában azonban a "nemzetgazdasági kár" jóval nagyobb lehet, legalább a duplája ennek. Hiszen a munkavállaló által megtermelt értéknek csak egy részét fizetik ki a munkáltatók. A bérköltségnek is majdnem a fele az államhoz megy adók és járulékok formájában.

Magyarországon 4,021 millió háztartás volt a KSH szerint 2016-ban a mikrocenzus alapján, így már 70,37 milliárd forintnyi nettóbér-kiesést kaphatunk. Ám ez csak egy elvi maximum, figyelembe kell venni sok más tényezőt is, többek között azt, hogy nem minden háztartásban van kémény, vízóra vagy gázóra, mert palackos gázt használnak, és az is igaz, hogy nem mindig dolgozó családtag várja a leolvasókat, hanem például diák vagy nyugdíjas. További számítások a Privátbankár.hu cikkében olvashatók.

  NRGreport
Címkék
#gáz   #kémény   #rezsi   #villany  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.