Trading

Ősszel írják ki az új gázvezeték kapacitáslekötési eljárását

NRGreport | 2019.04.17. 10:37

Magyarország már 2020-ban gázt vásárolna a Szerbián és Bulgárián áthaladó Török Áramlat vezetékből – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Magyarország kulcsszereplőnek tekinti a délről érkező gázellátás kiépítésében Bulgáriát, ezért arra számít, hogy a két ország kapcsolatait a jövőben az energetikai kérdések fogják meghatározni – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a Magyar-Bolgár Gazdasági Vegyes Bizottság második ülését követő sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter a testület társelnökeként közölte, hogy Magyarország már jövőre szeretne gázt vásárolni a Szerbián és Bulgárián áthaladó Török Áramlat vezetékből, ezért még idén megkezdi a jogi és infrastrukturális előkészületeket. A szükséges beruházásokat Bulgária már elindította, Magyarország pedig szeptemberben írja ki a behozatalhoz szükséges kapacitáslekötési eljárást – tette hozzá.

A tárcavezető szerint a déli behozatalt felértékeli az Ukrajnán keresztüli gázszállítás esetleges megszűnése, valamint az, ha az amerikai kitermelők megkezdik a fekete-tengeri gáz felszínre hozását. Szavai szerint a bolgár-magyar energetikai kapcsolatok az atomerőművekhez kapcsolódó szakmai együttműködésekre, engedélyezési és biztonsági tapasztalatcserére is kiterjednek, mivel Magyarországhoz hasonlóan Bulgária is atomerőművet épít. Bulgária gazdasági minisztere, Emil Karanikolov szavai szerint a gázszállítás kiépítésének menetrendjéről folytatódik az egyeztetés.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.