Fenntarthatóság

Rekordot döntött a szélenergia, a vízenergiával viszont aggasztó dolog történt

NRGreport | 2019.04.18. 08:37

Rekord mennyiségű szélenergiát termeltek az európai szélerőművek 2019 első három hónapjában, ezzel egymás után a második negyedben haladta meg a vízenergia-termelést. Miközben a szélerőművek jóval többet termeltek, mint 2018 hasonló időszakában, a vízerőművek termelése negyedével visszaesett. 

Európa a legnagyobb mennyiségben megújuló energiát így már fél éve szélenergia alapon termeli. Az idei első három hónapban a kontinens szélenergia-termelése 105,4 terawattórát ért el, ami 8 százalékos növekedés 2018 első negyedévéhez képest. A szélenergia alapú áramtermelés így már a szén-/lignit- (110,9 TWh), illetve gázalapú termelést közelíti (117 TWh) – derül ki az EnAppSys energetikai elemző és tanácsadó cég Renews.biz által ismertetett jelentése szerint.

A vízenergia első helyének elveszítéséhez azonban alapvetően hozzájárult, hogy a vízerőművek villamosenergia-termelése az idei első negyedévben 25 százalékkal esett vissza éves összevetésben, részben a csapadékszegény időjárás miatt. Ezért, illetve az elmúlt évek visszafogott kapacitásfejlesztései miatt a vízenergia-termelés még a négy évvel ezelőtti hasonló időszakitól is 7 százalékkal elmarad. Közben a szélenergia-termelés 57 százalékkal bővült. 

Az egyéb megújulók közül a napenergia alapú áramtermelés 2019 első negyedévében 27,9 TWh-t ért el, ami éves összevetésben 14 százalékos növekedés, míg 2015 első negyedéhez viszonyítva 53 százalékos bővülés.

Az európai áramtermelés így 29 százalékban atomerőművekben, 17 százalékban gáztüzelésű erőművekben, 16 százalékban szénerőművekben, 15-15 százalékban szél- és vízenergiából, 4 százalékban napenergiából, 3 százalékban biomasszából, a fennmaradó 1 százalékban pedig olajból, hulladékból és egyéb forrásból állt elő. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.