Trading

Lengyelország nem fogadja a Barátság vezetéken érkező nyersolajat

NRGreport | 2019.04.25. 15:32

Andrei Verigo, a fehérorosz Gomeltransneft vezető mérnöke az elmúlt napokban többször megerősítette nyilatkozatokban, hogy nem megfelelő a Barátság kőolajvezetéken érkező olaj minősége, amivel Lengyelország, illetve Németország finomítóit látják el – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. Mivel a helyzet időközben sem változott, a héten hivatalosan is jelezték az orosz félnek: állítsák le a nyugati irányba történő szállítást.

A lengyel PERN, a Barátság vezeték lengyel szakaszának működtetője telefon-üzenetben jelezte a héten Fehéroroszországnak, hogy állítsák le a vezetéken a kőolaj szállítását, mivel ezt a minőségű olajat nem tudják a finomítók feldolgozni. A fehérorosz cég továbbította a kérést az orosz félnek is, így most határozatlan ideig nem fog érkezni kőolaj az Adamovo betáplálási pont felé.

Forrás: Wikipedia

Ukrajna irányába azonban változatlan a lengyelek által kifogásolt minőségű napi 40ezer tonna olaj szállítása. Ez viszont azt jelenti, hogy jelenleg egyelőre kérdéses a cseh, szlovák és a magyarországi MOL finomítók felé érkező kőolaj minősége is.

A Barátság kőolajvezeték a világ leghosszabb kőolajvezetéke: Oroszországból halad nyugati irányba több mint 4 ezer kilométeren keresztül, és a vezeték évi szállítókapacitása 70 millió tonna. Az első magyarországi, Szlovákia felé tartó szakasz, a Barátság I. 1962-ben készült el, 148 kilométer hosszú és 400 milliméter átmérőjű. A Magyarországon keresztül Horvátország felé irányuló  600 milliméteres átmérőjű Barátság II. néven futó szakasz megépítését pedig 1972-ben fejezték be.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.