Fenntarthatóság

Az ökoszorongás a társadalom válasza a globális felmelegedésre

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.04.26. 13:37

Az elmúlt néhány évben megszaporodtak az olyan tudományos értekezések, amelyekben a globális felmelegedés sötét jövőjére hívják fel a figyelmet. Bár szükség van ilyen dokumentumokra is ahhoz, hogy komolyan vegyük a klímaváltozást, a rengeteg információ egy új pszichológiai jelenséget hívott életre: az ökoszorongást, ami a változások miatti szorongást és félelmet jelenti, ami a helyzet iránti tehetetlenséggel párosul.

Ma már talán nem telik el úgy nap, hogy ne jöjjön szembe az emberrel egy olyan hír, ami a környezetszennyezés súlyosságáról, a klímaváltozás hatásairól és a sötét jövőről általában – nem csoda, hogy egyre inkább tudatosul bennünk, hogy tenni kellene valamit a globális felmelegedés ellen. Csakhogy a tettrekészség helyett egyre több emberben ez inkább szorongást vált ki, olyannyira, hogy már hivatalos neve is van a jelenségnek: az ökoszorongásra ugyan még nincsenek statisztikák, de az biztos, hogy egyre több embert érint.

Forrás: Pexels.com

A BBC cikke szerint a különböző cikkek, tanulmányok és filmek hatására az emberek amellett, hogy aggódnak a jövőért, szoronganak is miatta, és úgy érzik, nem tehetnek semmit azért, hogy megelőzzék a katasztrófát. A tájékozott ember aggódik a jelene és a jövője, valamint a következő generációk sorsa miatt anélkül, hogy tudná, ő mit tehet a problémák enyhítéséért.

Az Amerikai Pszichológiai Egyesület már 2017-ben kiadott egy tanulmányt arról, hogy milyen hatással van a klímaváltozás az emberek mentális egészségére, itt használták először az ökoszorongás kifejezést is. Itt a „környezeti katasztrófa miatti krónikus félelmet” jelölték vele. A tanulmány szerint a fő probléma onnan adódik, hogy az emberek úgy érzik, egyedül semmit nem tudnak tenni a katasztrófa megállításáért, és ezért tehetetlennek, frusztráltnak érzik magukat.

A helyzetet súlyosbította a tavalyi IPCC-tanulmány, ami nagyon sötét képet festett a bolygó jövőjéről. A BBC által idézett pszichológusok szerint összefüggés lehet az ökoszorongás elterjedése és az alkoholizmus növekedése között is, hiszen nagyon nehéz egy olyan jelenben élni, aminek ennyire bizonytalan a jövője.

Szakértők szerint az ökoszorongás kezelésére a hagyományos szorongásos kezelések jól működhetnek, de az is segíthet, ha valaki elkezd kis lépésekben tenni a környezetéért. Így feloldja azt a tehetetlenséget, ami a szorongás alapvető okozója, és ha csak egy kicsit is, de leveszi a válláról a terhet. Az apró változtatásokhoz pedig nem is kell nagy elhatározás: elég, ha kevesebb műanyagot használ valaki, nem fűt feleslegesen, vagy kevesebb húst eszik a megszokottnál.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.