NRGreport
Menü

Megadóztatnák a szén-dioxidot a németek

A német kormány a koalíció vezető politikusai között létrejött megállapodás alapján megvizsgálja egy szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetésének a lehetőségét a gazdaság széles területein, szemlézi a Frankfurter Allgemeine Zeitungot az MTI.

000 DV2126677

Fotó: Guenter Schiffmann

A Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter által előterjesztett javaslattal a FAZ jelentése szerint már – az elképzelést eredetileg ellenző – Peter Altmaier gazdasági miniszter is megbarátkozott. „Úgy tűnik valamilyen formában sor fog kerülni a szén-dioxid-kibocsátás beárazására” – idézte a lap a gazdasági minisztérium egyik illetékesét.

Angela Merkel kancellár ebben a hónapban korábban már említést tett arról, hogy a kormány a szén-dioxid-kibocsátás költségesebbé tételének lehetőségeit fontolgatja. 

EZZEL A MEGOLDÁSSAL TENNÉ OLCSÓBBÁ A MEGÚJÍTHATÓ ENERGIAFORRÁSOKKAL TERMELT ÁRAMOT A SZÉNTÜZELÉSŰ ERŐMŰVEKKEL TERMELT ÁRAMNÁL, ÉS ÍGY SEGÍTENÉ ELŐ A SZÉN KIVEZETÉSÉT A NÉMETORSZÁGI ENERGIAMIXBŐL AZ ELKÖVETKEZŐ HÁROM ÉVTIZEDBEN.

A szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetésének a gazdasági és környezetvédelmi minisztériumok által egyaránt támogatott javaslata szerint a lakossági és vállalati áramfogyasztók megnövekedett költségeit más területeken bevezetett adócsökkentéssel kompenzálnák.

A javaslat olyan gazdasági ágazatokra is kiterjesztené a szén-dioxid-kibocsátás költségeinek megemelését, amelyek jelenleg nem tartoznak az emissziós jogosítványok uniós kereskedelmi rendszerébe, mint például a közlekedés vagy az építőipar. A javaslat a lap beszámolója szerint sokkal inkább a beárazható emissziós engedélyek, mint egy formális szén-dioxid-kibocsátási adó bevezetése felé hajlik.

Forrás: Index