Fenntarthatóság

Újabb rekordot ért el a légköri szén-dioxid szintje

NRGreport | 2019.05.07. 06:03

Mióta mérik a szintjét, soha nem volt még annyi szén-dioxid a Föld légkörében, mint az idei május első hetében. A hawaii Mauna Loa Obszervatórium mérése szerint április utolsó és május első napjaiban meghaladta a 415 részecske per millió (ppm) fölötti szén-dioxid-mennyiséget a mért érték. A 415 ppm azt jelenti, hogy a mért gázból 415 molekula van az 1 millió gázmolekulán belül.

Amikor a méréseket 1958-ban megkezdték, még csak valamivel 310 ppm fölött járt a mennyiség, azóta egyenletesen emelkedik a szintje, és most lépte át a 415-öt. A 400-as szintet 2013-ban ugrotta meg az emberiség, a 410-es szintet pedig tavaly szárnyalta túl a gáz légköri koncentrációja. 

Közvetett mérések szerint 150 évvel ezelőtt, 1880 körül csupán 280 ppm volt a CO2-szint.

Forrás: Mauna Loa Obszervatórium

A Föld légkörében korábban is előfordult már ilyen mennyiségű szén-dioxid, de csak a történelem előtti időkben: a közép-pliocénkori felmelegedési periódusban, több mint 3 millió évvel ezelőtt 400 ppm körül volt a CO2-szint. Akkor azonban a tengerek szintje jóval magasabban állt, mint ma, és a bolygó is melegebb volt, mint napjainkban. Ez a szén-dioxid-mennyiség akkoriban stabilan, hosszú ideig fennállt, míg ma gyors ütemben növekszik a CO2-koncentráció.

A miocén korban (14-23 millió évvel ezelőtt) a CO2-koncentráció elérte az 500 ppm-et. Az antarktiszi jég akkor tíz méterekkel húzódott vissza, ami valószínűleg hozzájárult a tengerszint-emelkedéshez. Ha még tovább mennénk vissza az időben, nagyjából 34 millió évvel ezelőttig, az eocén-oligocén korszakok határáig, teljesen jégmentes Antarktiszt találnánk. A légköri szén-dioxid akkori mennyisége 750 ppm volt. 

 

Címlapkép forrása: Pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.