Rezsi

Ezekkel az egyszerű tippekkel rengeteget spórolhat a rezsin

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.08. 08:17

Bármilyen furcsán hangzik is, nem kell óriási változtatásokat végrehajtani a mindennapi életben ahhoz, hogy egy kicsit spórolni lehessen a számlákon – elég néhány, alig észrevehető, vagy nagyon kevés energiát és időt igénylő változás, és máris rengeteget meg lehet fogni a mindennapokban.

1. Jó minőségű LED lámpákat használjon!

Az sem mindegy, hogy a LED milyen a lakásban: a minőség itt is szempont, pláne akkor, ha tudjuk, hogy ezek a lámpák 25 százalékkal kevesebb energiát használnak el működés közben, mint a hagyományos villanykörték. Ha még mindig nem cserélte le őket a lámpákban, itt az ideje a változtatásnak.

2. Figyeljen a szigetelésre!

A rossz időben a rosszul záró ablakokhoz rakjon huzatfogót, vagy ha megteheti, szigetelje újra őket! A nem megfelelő szigetelésű lakásokban sokszorosára ugorhat a fűtésszámla, nyáron pedig, ha van klíma, feleslegesen jár. Az is fontos, hogy milyen a redőny: a sötétítő függöny helyett inkább használjon rolót vagy redőnyt, hiszen ez nyáron kinn tartja a hőséget, télen pedig benn a meleget.

3. Rövidebb ideig zuhanyozzon!

A vízszámlán ezzel rengeteget lehet spórolni, és a bőrnek is jobbat tesz, ha nem áztatja olyan sokáig. Sőt, így még környezettudatosabb is lehet. Jó megoldás az is, ha kifejezetten környezetbarát zuhanyfejet szereltet be.

4. Csukja be a hűtőajtót!

Nem hinné, mennyit segít, ha nem hagyja nyitva a hűtőajtót addig, amíg mindent kivesz belőle szép lassan, hanem minden alkalommal bezárja. Figyeljen oda a család többi tagjára is! Rengeteg energiát használ az a hűtő, amelynek a beáradó meleget kell kompenzálnia.

5. Javítsa meg, ha csöpög!

Talán nem tűnik nagy problémának, de egy csöpögő csap vagy egy folyó vécé rengeteget adhat az ember vízszámlájához, arról nem is beszélve, hogy mennyi értékes édesvizet pazarolunk el vele. Nem érdemes ezért sokat várni, ha csöpög vagy folyik, javítsa meg, így spórolhat is, és még a környezettel is jót tehet.

6. Ne mosson forró vízben!

Nagyon kevés olyan ruhanemű van, aminek szüksége van a 60 fokos mosásra, a hagyományos ruhákat nyugodtan lehet 30 fokon is mosni. Így a víz felmelegítésének költségét megspórolhatjuk, ráadásul ezek a mosások általában rövidebbek is, mint a nagy, forró vizesek. Ha nem muszáj, ne mosson nagyon meleg vízben – maradjon ez meg a törölközőkre és az ágyneműkre.

 

Címlapkép: Pexels.com

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.