Fenntarthatóság

Öt tény az újrahasznosításról, amitől rögtön nagyobb kedve lesz hozzá

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.13. 07:30

Mostanában több kutatás jelent meg arról, hogy a szelektív hulladékgyűjtés valójában nem a legmegfelelőbb módja annak, hogy a bolygót megóvjuk – ennek ellenére nem árt, ha gondolunk az újrahasznosításra is akkor, ha szemetelünk. Ez az öt tény biztosan megerősíti mindenkiben azt, hogy megéri azért a szelektív hulladékgyűjtésben és az újrahasznosításban gondolkodni.

Az újrahasznosított papír nemcsak a fákat védi, de vizet is spórol vele

Egyértelmű, hogy azok a papírtermékek, amelyek újrahasznosított alapanyagokból készülnek, nem pusztítják még jobban a Föld erdeit, ami kétségkívül nagyon fontos, hiszen egyre fogynak a fák. De ha ilyen termékeket vásárol, vizet is spórol vele, méghozzá nem is keveset: 7000 gallonnyit, vagyis 26500 litert minden tonna papír után.

Minden évben annyi műanyagpalack kerül a hulladékba, hogy végigérné a Földet négyszer

Ez megdöbbentő mennyiség, pedig így van: csak az Egyesült Államokban évente 3,6 milliárd kilogrammnyi műanyagpalackot gyártanak le. Ha egy ideális világban mindegyik palackot újrahasznosítanánk, akkor összesen 22 millió XL-es méretű pólót gyárthatnánk belőle.

Évezredek alatt bomlik csak le az eldobható pelenka

Folyton a műanyagszennyezésről beszélünk, amikor hasonló problémát jelent még rengeteg más, a lakossági hulladékban megtalálható, eldobott háztartási eszköz – mint például a pelenka, amelyből egy átlagos gyerek összesen 8000-ret használ el életében. A pelenkáknak pedig több ezer évre van szükségük ahhoz, hogy a hagyományos hulladékban lebomoljanak.

Rengeteg energiát lehet nyerni az alumínium újrahasznosításával

Ha minden alumínium konzervdobozt újrahasznosítanánk, az előállításukhoz szükséges energia 95 százalékát megspórolhatnánk. Ez nagyjából annyit jelent, mintha 20 órán keresztül folyamatosan tudnánk zenét hallgatni egy iPodon. A konzervdobozok szelektív gyűjtéséről gyakran elfeledkezünk, pedig a műanyag után ugyanolyan fontos ezekkel is foglalkozni.

25 milliárd hungarocell poharat dobunk ki egy évben

Az eldobható kávés- és teáspoharak is borzasztó nagy problémát jelentenek a környezetnek, annak ellenére, hogy elmosva nagyon sokuk újra használható lenne, de még egyszerűbb megoldás, ha egyáltalán nem is vásárolunk ilyeneket. A hungarocellnek nagyjából 500 évre van szüksége ahhoz, hogy lebomoljon – ez azt jelenti, hogy ha Magellán idejében gyártottak volna ilyesmit, annak csak mostanra tűnne el a nyoma.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.