NRGreport
Menü

Szükséghelyzetet hirdetett az ír parlament

Az ír parlament a világon másodikként, környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetet jelentett be.

Az összes parlamenti párt támogatásával, közfelkiáltással csütörtökön elfogadott határozatban a dublini parlament felszólítja az ír kormányt, hogy "vizsgálja meg: milyen eszközökkel tudná hatékonyabban akadályozni a biológiai sokféleség csökkenését". A határozat összhangban van azzal, hogy az Európai Unió vezetői a következő öt év legfontosabb teendőjének nyilvánították a klímaváltozással szembeni fellépést. Ennek előzménye, hogy a parlament konszenzussal módosította saját jelentését a klímaváltozás miatt szükséges teendőkről.

Az ír kormányzati célokban eddig az szerepelt, hogy az 1990-es értékhez képest 2050-re legalább 80 százalékkal kell csökkenteni a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátását.

A lépésben az úttörő a brit parlament volt - nyolc nappal korábban meghozott döntésével -, de a londoni törvényhozás határozata nem kötelezi cselekvésre a kormányt.

"A klímaváltozást jogosan nevezik sokan az emberiség legsúlyosabb problémájának. Hamarosan elérjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a klíma romlásában. A cselekvést szerte a világon tüntető diákok is sürgetik, akik a legnagyobb kárvallottjai lesznek a cselekvés hiányának" - jelentette ki Richard Bruton, a klímaváltozás kérdéseivel foglalkozó ír miniszter a parlamentben.

Forrás: Portfolio