Vállalatok

Megégette magát a brit árampiacon az E.ON

NRGreport | 2019.05.14. 12:07

Az E.ON kiigazított EBITDA-ja 1,67 milliárd euró volt az első negyedévben, 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, viszont 30 millióval több, mint a Reuters elemzői konszenzusa. A kiskereskedelmi üzletágnál elszenvedett 44 százalékos profitzuhanás viszont nagyot ront a magyarországi energiaszolgáltatásban is kiemelt szerepet játszó német közszolgáltató óriáscég megítélésén, ez is benne van abban, hogy csupán 1 százalékos erősödéssel fogadta a piac a gyorsjelentést.

Az E.ON gondjai a brit piacon sokasodnak, de nem elsősorban a Brexithez kapcsolódóan.

A brit kormány ugyanis drasztikusan megcsapolta a versenypiacon dolgozó áramszolgáltatók nyereségét azzal, hogy ársapkát húzott a szektorra, azaz maximálta az áramért elkérhető összeget.

Emellett a hat nagy szolgáltató helyzetét azzal is rontotta, hogy a kisebb, független konkurenseket gyakorlatilag rájuk szabadította, váltásra késztetve fogyasztók mil­lióit.

Fotó: AFP

Több nagy cég emiatt már profitfigyelmeztetést is kiadott, csak az E.ON-nál 90 millió euró profit illant el emiatt. A cégnek át kell gondolnia, hogy a megváltozott körülmények közepette mit kezd a német RWE-vel nyélbe ütött eszközcsere folytán elvileg hozzá kerülő brit Innogy-leánnyal, az Npowerrel. A Reuters forrásai szerint a brit rezsicsökkentés miatt az E.ON UK mégsem olvasztja magába az Npowert, így továbbra is hatszereplős marad a piac.

Marc Spieker, az E.ON pénzügyi vezetője hétfőn jelezte, hogy a piacfelügyelettel közösen át kell tekinteniük a helyzetet, különben súlyos költségcsökkentésekre kényszerülnek, ami nyilván kihat a szolgáltatás színvonalára is.

  NRGreport
Címkék
#E.ON   #Innogy   #RWE  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.