Fenntarthatóság

Csökkentse egyszerűen a szénlábnyomát egy app segítségével

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.05.16. 09:37

Ha arról beszélünk, hogy valakinek magas a szénlábnyoma, vagyis az a szén-dioxid mennyiség, ami miatta a légkörbe jut, általában arra gondolunk, hogy az illető sokat kocsikázik, vagy szégyentelenül fűt a hidegben akkor is, ha már rövidnadrágban mászkál otthon. Kevesen asszociálnának arra, hogy a szénlábnyomnak például része az a tevékenység is, amit a neten csinálunk – egy egyszerű app segítségével viszont ezt a faktort legalább részben ki lehet iktatni.

A netezés sem egy környezetbarát dolog, annak ellenére, hogy egyáltalán nem gondolunk bele, mennyi mindennel jár az, hogy weboldalról weboldalra járunk. A weboldalakat működtető szerverparkok általában nem megújuló energiával működnek, ráadásul olyan rejtett csapdák is lehetnek, mint azok a hírlevelek, amelyekre egyszer feliratkoztunk, de el is felejtettük őket. Ezek mind a küldő szerverparkját, mind a fogadó e-mailkliens szerverét terhelik.

Képek forrása: Cleanfox

Pontosan ezt a problémát oldja meg zseniálisan a Cleanfox nevű applikáció, amely a legnagyobb e-mailkliensekhez kapcsolódva (Gmail, Hotmail, Live, Outlook, Yahoo, MSN, satöbbi) képes a már régen nem olvasott, vagy mindig spam mappába kerülő hírleveleket kiirtani, sőt, lehetőséget ad arra is, hogy mi válogassunk, melyik címről szeretnénk továbbra is szabályos időközönként e-maileket kapni, és melyek azok, amikről nyugodtan leiratkozhatunk. A Cleanfox a leiratkozást is megteszi helyettünk, nekünk nincs más dolgunk, mint válogatni.

Igencsak furcsa dolog megcsinálni ezt a nagytakarítást, legtöbbünknek ugyanis olyan hírlevelek pihennek a postaládájában, amelyekről már nem is tud, több évesek, vagy egyáltalán, már nem is aktívak. Ezek törlésével is környezettudatosabbak lehetünk, mert kevesebb e-mailt kell küldeni és fogadni, ha nem igényeljük őket.

A Cleanfox a nagytakarítás után azt is megmondja, hogy mennyi szén-dioxidtól szabadítottuk meg a levegőt azzal, hogy ezek a levelek nem jönnek többet hozzánk. Nekem volt jó néhány olyan oldal, amiről leiratkoztam, így a saját statisztikám 80 leiratkozott hírlevél és 4323 törölt levél volt. A Cleanfox szerint egyetlen e-mail 10 gramm szén-dioxidot jelent a légkörnek, így elég büszke vagyok magamra, hogy legalább 80 helyről nem fog többet jönni feleslegesen levél.

Statisztikák azt mondják, hogy az e-mailjeink legalább 10 százalékát soha meg sem nyitjuk – nem lenne jobb, ha ezek meg sem érkeznének, és ezzel tudnánk segíteni a bolygón is? A Cleanfox ebben igazán jó – ráadásul biztosak is lehetünk benne, hogy megbízható, nem fog semmit leszívni az e-mailjeink közül.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.