Fenntarthatóság

A világ első kizárólag napenergiával meghajtott vonata

NRGreport | 2019.05.17. 06:04

Ausztráliában működik a világ első kizárólag napenergiával meghajtott vonata, amely egy több mint 120 éve épült 3 km hosszú vasútvonalon szállítja az utasokat egy üdülőhelyen a szállodák és a strand között. Röpke 100 éves működés után 2004-ben leállították az akkor még dízel üzemű vasútvonalon a közlekedést. Szerencsére 10 évvel később valaki fantáziát látott az újraindításában, méghozzá fenntartható szemlélettel. A régi motorvonatot felújították, a két dízel motor egyikét villanymotorokra cserélték, beépítettek egy akkumulátort és speciális hajlékony napelemeket helyeztek el a vonat tetejére, melyek összteljesítménye 6 kW.

A napelemek termelése tölti az akkumulátort és a meghajtás mellett fedezi az összes fedélzeti eszköz energiaigényét is. Az energiatakarékosság érdekében a világítótesteket LED-re cserélték és fékezéskor a motor generátor üzemben visszatermel az akkumulátorba.
A „fűtőház” tetejére további 30 kW napelemet helyeztek el, amely visszatermel a közcélú hálózatba és természetesen igény esetén feltölthető az álló vonat akkumulátora is.
A megmaradt második dízelmotort biztonsági célból hagyták a vonatban, a mindennapi működés során nem használják.

Érdekes összehasonlítani a Svédország és Dánia között közlekedő órási komppal, míg a hatalmas hajó több mint 1 MWh áramot igényel a mindössze 4 kilométeres út megtételéhez, ez a vonat a 3 km hosszú útvonalon csupán 4 kWh áramot használ fel, így a beépített 77 kWh akkumulátor kapacitás egy egész napi működésre elegendő lehet.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.