Vállalatok

Rekord árbevételt hozott a magyar árampiac integrációja a rendszerirányítónak

NRGreport | 2019.05.24. 06:14

Fennállásának legmagasabb nettó árbevételével zárta a tavalyi évet a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., amellyel az MVM-csoport legeredményesebb tagvállalata lett. Az árbevétel több mint 56 milliárd forinttal haladta meg a 2017-es év 177 milliárd forintos összegét, a növekményt a piac-összekapcsolás és a határkeresztező-kapacitás értékesítéséből realizálta a hazai villamosenergia-átvitelért is felelős nagyvállalat.

A társaság 232,6 milliárd forintos árbevétellel és 30,4 milliárd forintos EBITDA-val (adózás, kamatok és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) zárta a 2018-as évet az eredmény-kimutatás szerint.

A beruházások összesen 25,6 milliárd forintot tettek ki, amelynek több mint háromnegyede az átviteli hálózat fejlesztését és fenntartását szolgálta. A legnagyobb beruházás a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által közcélú átviteli elemmé minősített, 2019-ben befejeződő Szabolcsbáka 750/400 kV-os alállomás és a hozzá kapcsolódó távvezetékek létesítése volt.

A társaság leányvállalatai közül kiemelkedő eredményt mutatott a CEEGEX Zrt. (Közép- és Kelet-Európai Szervezett Fölgázpiac Zrt.) is, amely a fennállása óta 2018-ban először pozitív adózott eredményt ért el, miközben a piacán kereskedett mennyiség az előző évihez viszonyítva több mint négyszeresére nőtt.

A társaság közleménye szerint az átviteli hálózat és a rendszerirányítás a 2018-as esztendőben kifogástalanul működött, Magyarország villamos energia ellátása folyamatosan biztosított volt.

A Mavir a 2018. január 1-től december 31-ig tartó időszakra vonatkozó általános, üzleti évet záró beszámolóját a közgyűlés elfogadását követően tette közzé.

A vállalat idén ünnepli a rendszerirányítás 70. évfordulóját. 1949. november 23-án az Országos Villamos Teherelosztó üzemi naplójában megszületett az első bejegyzés, amelytől hivatalosan is kezdetét vette a MAVIR főtevékenysége, a villamos energia-rendszerirányítás.

  NRGreport
Címkék
#MAVIR   #MVM Csoport   #villamos energia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.