NRGreport
Menü

Iszonyú áramdrágulás jöhet a szerencsétlen lengyeleknél

Rendkívüli áramdrágulást jósolnak a szakértők Lengyelországban, mert még mindig túlnyomórészt a szénre alapul az elektromos energia előállítása.

A Credit Agricole közgazdászai szerint a vállaltok áramszámlája 40 százalékkal fog nőni a következő években Lengyelországban - írta a Business Insider Polska. Ezt akkor lehet elkerülni, ha az unió felmenti a lengyeleket a szénerőművek visszaszorításának kényszere alól. A varsói vezetés erről tárgyal Brüsszellel.

kormány ugyan megígérte, hogy befagyasztják a lakossági energiaárakat, ám kérdés, hogy ezt be tudják-e tartani. A lengyel nemzeti bank márciusban azt feltételezte, hogy 2019 után már nem lehet befagyasztani a háztartások és a vállalkozások energiaköltségeit.

A 2018. december 28-ai törvény az energiaárakról az elektromos áram árát 20-ról 5 zloty/megawattórára csökkentette és 2019 végéig a 2018 június 30-i szinten befagyasztotta az árakat. A piaci és a szabályozott ár közti különbséget az Árak Fizetése Különbségének Alapjának kell fedezne állami hozzájárulásokból és a szén-dioxid-kibocsátási kvótákért befolyó pénzből.

Forrás: Napi.hu