Vállalatok

Kötvényt bocsát ki az Alteo

NRGreport | 2019.05.30. 06:11

Zártkörű kötvénykibocsátást hajt végre az Alteo Nyrt., amelyet részben a 2019 júliusában lejáró kötvényprogramjának refinanszírozására, valamint további növekedési terveinek támogatására és általános vállalatfinanszírozási célokra kíván felhasználni. A zéró kupon típusú kötvényeket 3 éves futamidővel, 3,99 százalékos éves kamatnak megfelelő hozammal bocsátja ki az energetikai vállalatcsoport.

 

A társág az igazgatóság döntése értelmében a zártkörű kötvénykibocsátás során 1,5 milliárd forint értékben kíván forrást bevonni. A friss tőke egy részét a társaság az idén júliusban lejáró – 925 millió forint össznévértékű – kötvényeinek refinanszírozására fordítja majd, a korábban közzétett terveknek megfelelően. A kötvénykibocsátásból befolyt összeget emellett részben energetikai projektekbe való befektetések finanszírozására és részben általános vállalatfinanszírozási célokra is használja majd a vállalat.

A kötvényjegyzés 2019. június 6-án zárt körben történik majd, azonban a kötvények jóváírásától számított 90 napon belül az Alteo vállalja, hogy kezdeményezi a kötvények bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére. A 3 éves futamidejű, zéró kupon kötvények össznévértéke 1,687 milliárd forint, és a névérték 88,9158 százalékán lehet majd jegyezni, amely 3,99 százalékos éves hozamnak felel meg és 1,5 milliárd befolyó tőkét jelent a vállalatnak. A kötvénykibocsátást szervezőként és forgalmazóként az OTP Bank támogatta.

Tőkepiaci tevékenységét illetően aktív időszakon van túl az energetikai nagyvállalat: idén márciusban – a korábban meghatározott ársáv felső határán – csaknem 2 milliárd forint értékben hajtott végre zártkörű tőkeemelést, amelyből a társaság új, 7-10 milliárd forint közötti összértékű megújulóenergetikai befektetéseit, beruházásait fogja finanszírozni. Ezen invesztíciók közül, az első nagy volumenű tranzakció lezárását már kedden bejelentette a társaság az Euro Green Energy Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásával.

"Az Alteo rendkívül intenzív befektetési és beruházási időszakot tudhat maga mögött, és természetesen a jövőben is szeretnénk folytatni a növekedést. Ehhez elsősorban biztosítanunk kell, hogy megfelelő mennyiségű szabad tőkével rendelkezzünk az ígéretes projektek esetleges finanszírozásához. Tehát a mostani kötvénykibocsátás nem csak a júliusban lejáró kötvényprogramunk visszavásárlása miatt vált szükségessé, hanem részben egyes projektek finanszírozását is ebből a keretösszegből kívánjuk fedezni. Kötvényfronton kifejezetten jók a tapasztalataink, és a befektetők is jó tapasztalatokat szereztek a társasággal kapcsolatban a korábbi kötvényprogramjaink során, többek között ezért is döntöttünk a forrásbevonás ezen módja mellett" – mondta el ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója a bejelentés kapcsán.

Az Alteo tőkepiaci és egyéb terveiről Ifj. Chikán Attila bővebben is beszélt a Portfolio-nak május elején adott interjúban, amely teljes terjedelemben itt olvasható.

A társaság információs összeállítást tett közzé a kibocsátással kapcsolatban a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az Alteo-részvény szerdán fél százalékkal erősödve 778 forintos árfolyamon zárt. Az árfolyam az elmúlt tizenkét hónapban mintegy 8 százalékkal emelkedett. 

Kötvényt bocsát ki az Alteo

  NRGreport
Címkék
#ALTEO   #kötvénykibocsátás   #tőzsde  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.