Vállalatok

Épül kétezer vendégmunkás konténervárosa Tiszaújvárosban, a Mol gigaberuházásán

NRGreport | 2019.06.12. 15:11

Már épül az ideiglenes lakópark Tiszaújvárosban, ahol a korábban felröppent hírek szerint háromezer török vendégmunkást szállásolnának el. A Mol Petrolkémia Zrt. 1,2 milliárd eurós (durván 390 milliárd forintos) óriásberuházásán fognak dolgozni, és elhelyezésükre egész konténervárost hoznak létre. A tervek ambiciózusak, a régió egyik legnagyobb vegyi üzeme épül, amivel a Mol műanyagalapanyag-gyártó nagyhatalommá válik, Közép-Kelet-Európa egyetlen integrált poliolgyártója lesz.

Munkásból azonban nem biztos, hogy lesz 3000, amint az sem, hogy Törökországból érkeznek – derült ki az érintettek válaszaiból.

A beruházást kormányzati szinten is kiemelten kezelik, egyedi döntéssel 11,6 milliárd forint támogatásra érdemesítették.

Nemcsak a Mol történetének legnagyobb beruházásáról van szó, az egy főre jutó állami támogatás is rekord összegű, mint a Világgazdaság felfigyelt rá: 67,4 millió forint.

A támogatás fejében a Mol 172 új munkahely létesítését vállalta, magas fokú automatizáltság mellett.

A német fővállalkozó dönt arról, honnan toboroz munkásokat

A nagyszabású projekthez rengeteg munkás kell, és mivel jó részük vendégmunkás lehet, nekik létesítik az ideiglenes lakóparkot. Ami a vendégmunkásokat illeti, a Mol kicsit távolabbra tolta magától a problémát, annyit közölt kérdéseinkre, a fővállalkozó dönt arról, honnan és hány dolgozót toboroz. A beruházás fővállalkozója pedig a Thyssenkrupp Industrial Solutions AG, a német cég felel a konténerváros felépítéséért, neki kell gondoskodnia arról, hogy elegendő munkás álljon rendelkezésre a gyár megépítéséhez. A régió egyik legnagyobb vegyi üzeme fog felépülni, amely a fővállalkozó szerint több száz munkahelyet teremt Európában.

A Mol tájékoztatása szerint az üzem építésének előkészítése április végén kezdődött, és az első munkavállalók nyáron érkeznek. 2019 végén már 800-an fognak a beruházáson dolgozni, később akár 2000-2500 fő is munkálkodhat majd az építkezésen.

A lakópark területének élőkészítési munkálatai április végén befejeződtek, a következő lépés a víz- és áramszolgáltatás létesítése volt. Április végén annyit lehetett tudni, hogy az első mobilotthonok is hamarosan megérkeznek a helyszínre, és a Thyssenkrupp május végén azt írta megkeresésünkre, már épül a lakóövezet.

Az ideiglenes lakóparkban egyszerre körülbelül 2000 ember elszállásolására lesz lehetőség, a Thyssen megfogalmazása szerint minden, a napi életvitelhez szükséges szolgáltatás biztosítanak és az elvárásoknak megfelelő kényelmet kínálnak majd a dolgozóknak. Rekreációs részleget, közösségi területet, valamint mosodai szolgáltatást, takarítást és biztonsági őrzést említettek.

A munkások étkeztetését a tervek szerint a kantinokban, helyi szolgáltatók bevonásával oldják meg. Lesz orvosi szoba, ahol alapszintű ellátás is nyújtanak majd a munkavállalóknak, közlekedésüket pedig külön buszjáratokkal oldják  meg.

A dolgozók többsége uniós országból jönne, a kisebbségről nincs hír

A hatalmas építkezés a Parlamentben is hullámokat vetett már, Jakab Péter jobbikos képviselő azt firtatta, hogyan fér össze a kormány antimigrációs retorikájával, hogy a helyi hírek szerint háromezer török vendégmunkás zúdul egy 15 ezer fős kisvárosra. Bodó Sándorállamtitkár erre azt mondta, csak akkor jöhetnek munkavállalók az Európai Unión kívüli országból, ha nincs a hazai munkaerőpiacról, illetve az EU-ból jelentkező.  Elmondása szerint "a harmadik országból érkező dolgozók száma kvótához kötött, és a jelenlegi 55 ezres kvótából 11 ezer van lekötve, a Mol-beruházás kapcsán pedig külföldi munkavállalókkal kapcsolatos engedélykérelem nem érkezett."

Szerette volna megtudni a 24.hu, végül is honnan érkeznek majd a munkások Tiszaújvárosba, lesznek-e törökök, ukránok, azonban a Thyssenkrupp részletekbe nem ment bele. Csak annyit közölt, hogy a munkások többsége uniós országból érkezik, de hogy honnan, hányan, hol tart a toborzás, abba nem avattak be. Nem válaszoltak arra a kérdésre sem, hogy mennyit kereshetnek majd a beruházáson dolgozók.

Az viszont biztos, hogy nemcsak dolgozók, hanem alvállalkozók is érkeznek külföldről. A Mol a projekt méretére hivatkozva azt írta, hogy a fővállalkozó a szükséges kivitelezési kapacitásokat nem fogja tudni a hazai piacról biztosítani, ezért a magyarokon kívül EU-n belüli alvállalkozókat is igénybe kíván venni. Céljuk, hogy a lehető legtöbb helyi vállalkozó vegyen részt a projektben, úgy az építkezésen, mint a már említett étkeztetésben, illetve a munkavállalók szállításában.

A projekt várhatóan 2021-ben fejeződik be és a komplexum a tervek szerint 2021 második felében kezdheti meg működését.


Tiszaújváros jelentős adótöbbletet vár

A folyamatban lévő beruházások nyomán jelentős adótöbbletet remél Tiszaújváros vezetése – válaszolták kérdésünkre. A vállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó (hipa) kulcsa jelenleg 1,5 százalék, miután 2015 óta kétszer is csökkentették a sarcot, 2 százalékról előbb 0,1, azután 0,4 százalékponttal. 2018-ban 4,291 milliárd forint hipabevétel folyt be, ebből 2,665 milliárd forint maradt helyben a központi költségvetésbe befizetendő szolidaritási hozzájárulás levonása után. Az iparűzési adóbevételt a település elsősorban szociális feladatok ellátására, támogatásokra, működésre és fejlesztésre használja fel – válaszolták kérdésünkre.

 

Címlapkép forrása: tiszaujvaros.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.