Rezsi

Ezekkel a tippekkel meghosszabbíthatja ruhái élettartamát

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.18. 15:03

A fast fashion elképesztő mennyiségű hulladékot termel szerte a világon, mivel általában az ilyen ruhadarabok nagyon hamar tönkremennek, és újat kell vennünk helyettük. Csakhogy mi is ugyanúgy felelősek vagyunk azért, hogy ilyen gyakran kell cserélni a ruhatárat – szakértők szerint túl sokat mossuk a ruhadarabjainkat, ami valószínűleg a 60-70-es évek mosószergyártóinak reklámkampányai miatt van így, meg persze azért, mert a mai ruhák teljesen más anyagokból készülnek, mint a korábbiak.

A Treehugger szerint egy átlagos amerikai jellemzően 4-5 alkalommal mos egy héten. Ez a szám valószínűleg az összes fejlett országban hasonló, pedig ugyanez a cikk azt említi, hogy a 19. század előtt nagyjából hetente egyszer mosott csak az átlag amerikai, és csak a modern időkben terjedt el a gyakori ruhamosás, a környezetvédők legnagyobb bánatára. Persze ez jórészt annak is betudható, hogy a modern ruhák már sokkal könnyebben moshatók, mint az akkori merevebb, durvább anyagok, például a gyapjú vagy a bőr. A mosás helyett a koszt inkább csak leporolták, és sokkal ritkábban vitték a ruhákat a dézsához. Ezt azért nem ajánljuk senkinek, de egy-két viselés után felesleges azonnal ruhát mosni, ha nem akarjuk, hogy aránytalanul sokat kelljen költenünk ruhára, ezzel együtt pedig feleslegesen gyártsunk háztartási hulladékot.

Képek forrása: Pixabay

A gyakori mosás ugyanis nagyon megrövidíti a ruhák élettartamát, még akkor is, ha minőségi darabokat vásárolunk, de a fast fashion világában tényleg néhány hónapig húzza így egy-egy ruha. A sok víz és mosószer kifárasztja az egyébként sem túl minőségi anyagot, hamarabb kell új darabokat vásárolnunk, és rengeteg hulladékot termelünk vele, ráadásul feleslegesen. A megoldás tehát az lehet, ha ritkábban mosunk – de pontosan milyen ritkán is?

Az igazság az, hogy nincs univerzális szabály arra, mikor kell mosni, főleg azért, mert minden egyes ruhadarabra más a javaslat. A fehérneműt nyilván minden nap tisztítja az ember, és a trikókat, pólókat sem érdemes nagyon sokszor hordani egymás után, főleg a nagy melegben nem. A farmerek jellemzően 6-7 viselés után kerülhetnek a mosógépbe, a pulóverek és kardigánok ugyanígy ennyit bírnak ki. A pizsamákat 3-4 alkalom után érdemes tisztítani, az edzésre használt ruhákat pedig lehetőség szerint minden edzés után.

De persze tényleg nincsenek komoly szabályok az ilyenre – az biztos, hogy érdemes minél kevesebbet mosni a ruhákat, mert ezzel lényegesen meghosszabbíthatja az élettartamukat

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.