NRGreport
Menü

Önvezető autókat fejleszt a Renault

A Renault és a Nissan megállapodás írt alá a Waymoval, a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az önvezető autókat fejlesztő leánycégével. A Waymo technológiát és szolgáltatásokat biztosít a Renault-nak és a Nissannak, amelyet a két autógyártó a saját önvezető járműveinek kifejlesztéséhez használ majd fel. 

Megállapodást írt alá a Renault és a Nissan a Waymoval, a Google anyavállalatának, az Alphabetnek az önvezető autókat fejlesztő leánycégével. A megállapodás alapján a társaságok önvezető autókat és tehergépjárműveket fejlesztenének közösen, amelyeket várhatóan elsősorban a japán és a francia utakon használnak majd.

A Renault és a Nissan kapcsolatára árnyékot vetett a Renault akkori vezérének és a Nissan korábbi elnökének, Carlos Ghosnnak tavalyi letartóztatása, azonban a két autógyártó az ellentéteket félretéve közösen lépne előre az önvezető autózás terén. Thierry Bolloré, a Renault vezérigazgatója szerint a most aláírt megállapodás a vezető nélküli mobilitás esetében fontos előrelépést jelent a társaság számára.

A Waymo jelenleg Phoenix külvárosában teszteli az önvezető járműveit, a társaság flottája átalakított Chrysler Pacifica egyterűekből áll, amik részét képezik a Waymo önvezető járműmegosztó szolgáltatásokat megcélzó, fejlesztési törekvéseinek. A megállapodás alapján a Waymo technológiát és szolgáltatásokat biztosít a Renault-nak és a Nissannak, amelyet a két autógyártó a saját önvezető járműveinek kifejlesztéséhez használ majd fel.

A Renault 1,2 százalékkal került ma feljebb, míg a francia autógyártó részvényárfolyama 1,3 százalékkal került feljebb. 

Önvezető autókat fejleszt a Renault

Forrás: Portfolio