Fenntarthatóság

A legnagyobb óceánszennyező országok végre fellépnek a műanyagszemét ellen

NRGreport | 2019.06.24. 10:26

Közös nyilatkozatban hirdet harcot a tengeri szennyezések ellen a délkelet-ázsiai országok 10 tagú szövetsége, az ASEAN. A bejelentéssel a Japánban június 28-án kezdődő G20 csúcson részt vevő delegációkat is cselekvésre kívánják ösztönözni  – számolt be a Thaiföldön tartott kormányközi találkozóról a Reuters nyomán a Qubit.  

Az ENSZ környezetvédelmi programja és az 1971-ben alapított óceánvédő civilszervezet, az amerikai Ocean Conservancy statisztikái szerint a műanyagszennyezés egész Délkelet-Ázsiában jelentős probléma: az ASEAN öt tagországa – Kína, Indonézia, Fülöp-szigetek, Vietnam és Thaiföld – felelős a világ összes óceánba kerülő műanyaghulladékának 60 százalékáért. 

Az indonéz szigetvilág Kína után a második legnagyobb szennyező, csak itt 3,2 millió tonna műanyagszemetet termelnek évente, ebből 1,29 millió tonna az óceánba is kerül, de Thaiföld is a műanyagszemetének csak 25 százalékát hasznosítja újra, így a becslések szerint évi 50-60 ezer tonna plasztik kerül a tengerbe.

A monszun idején partra sodort szemétszőnyeg a thaiföldi Ko Tarutao sziget tengerpartján

Fotó: GUIZIOU Franck / hemis.fr/hemis.fr

A tengeri élővilágot súlyosan károsító jelenség visszafogását célzó közös nyilatkozat nem tartalmaz konkrét számokat, csupán azt, hogy az ASEAN tagországai hathatós lépéseket tesznek az egyszer használatos műanyagok visszaszorítására, illetve a kereskedelmi forgalomba kerülő plasztiktermékek és csomagolóanyagok újrahasznosítására. 

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint az évi 300 millió tonna műanyaghulladékból 8 millió tonna kerül az óceánokba. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.