NRGreport
Menü

Ez az oka, hogy olyan magas a villanyszámla

Rezsi | NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019-06-24 14:03

Rezsicsökkentés ide vagy oda, van, amikor az ember észreveszi, hogy az elektromos számlája megugrott, vagy mindig is úgy érezte, hogy egy kicsit magasabb a kelleténél. Ennek különböző okai lehetnek, de jó hír, hogy könnyű tenni ellene – ha ezeket a problémákat kiküszöböli, máris sokkal kevesebbet kell költenie az áramra.

Még mindig régi villanykörtéket használ

Itt nagyon sok felesleges áramhasználatot meg lehet fogni: a LED izzók 80-90 százalékkal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományosak, és sokkal tovább is kitartanak. Míg egy régi típusú villanykörte általában 750 óra alatt kiég, addig egy jó minőségű LED akár 50 ezer óránál tovább is működhet. Ha minden lámpában kicseréli az égőket, már azzal rengeteg energiát és pénzt takarít meg.

Nagyon rossz a lakása szigetelése

Hiába fűt vagy hűt, ha nem jó a szigetelése a lakásnak, szó szerint az utcára dobja ki a pénzét. Persze ennek helyrehozása nem olcsó feladat, a legegyszerűbb megoldás a teljes nyílászárócsere, de ha erre nincs keret, akkor a régi nyílászárókon is lehet azért javítani valamit. Hosszú távon viszont biztosan visszahozza az árát, ha nem az utcára fűt.

Extrém az időjárás a környéken

Ezen sajnos sokat nem tud segíteni, de tény, hogy ha nagyon durván hideg vagy meleg van éppen, a fűtési és hűtési költségek megugorhatnak. A termosztát segítségével azért ilyenkor is segíthet a helyzeten: a nagy melegben vegye mindössze egy fokkal magasabbra a beprogramozott hőmérsékletet a megszokottnál, és már spórolhat 3 százalékot az áramszámlán, télen pedig ez az egy fok lefelé 5 százalékot jelenthet az energiafogyasztásban.

Túl sok eszköze van készenléti módban

Képek forrása: Pixabay

Egy-két elektromos készüléket még nem érez meg, de ha ennél több készüléke van olyan, amit soha nem kapcsol ki, azt már bizony láthatja az áramszámlán is. Ezeket energiavámpír készülékeknek vagy fantomáramnak is szokták nevezni, és érdemes róluk tudni, hogy akár 10 százalékot is hozzáadhatnak az áramszámlához. Amire nincs szüksége, azt inkább húzza ki a konnektorból, vagy vásároljon olyan elosztót, amit egyszerűen ki tud kapcsolni.

Nem vigyáz a készülékeire

Hiába környezettudatos és energiahatékony egy készülék, ha nem tisztítja rendesen, és nem tartja karban: a klíma filterét például rendszeresen cserélni kell, a hűtő kondenzátortekercseit tisztítani, és egyébként is, minden ilyen eszközt rendszeresen ellenőrizni. Az is gyakori, hogy valaki nem használja helyesen ezeket a készülékeket: fél adag ruhát mos, feleslegesen hosszú programon használja a mosogatógépet, vagy éppen telepakolja a hűtőszekrényt úgy, hogy az nem tudja a megfelelő hőmérsékletet biztosítani. Érdemes gondolkodni azon is, hogy milyen a készülékek ideális használati környezete, és ehhez tartani magunkat.

NRGreport, Nagy Nikoletta | Forrás: 1stle.com