Rezsi

Kevesebb energiát használunk, ha a szomszédról azt hisszük, érdekli a környezettudatosság

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.26. 10:36

Egyértelmű, hogy mindenkit befolyásol mások véleménye – ez alapján lőjük be, hogy valamit jól csinálunk-e, és hajlamosabbak vagyunk felülni valamilyen divathullámra, ha az ismerőseink is követik azt. A Harvard Egyetem kutatásából kiderült, hogy a környezettudatosság terén is ez a helyzet: azok, akik azt hiszik, hogy a szomszéd zöld, kevesebb energiát használnak maguk is. Új értelmet nyer a szomszéd fűje mindig zöldebb mondás: ha azt hisszük, hogy az, akkor a miénket is gyakrabban öntözzük.

Az egyetem és az Opower kutatásából kiderült, hogy könnyen meg lehet mondani, mi alapján csökkenti valaki az energiafogyasztását otthon. Az Opower korábbi kutatásaiban arra jutott, hogy egy olyan eszköz, ami megmondja a felhasználóknak, mennyi energiát használnak (mint amilyen a cég Home Energy Report, HER terméke is) hatékonyan veszi rá a felhasználókat arra, hogy csökkentsék az energiafelhasználásukat, jellemzően évi 1-2 százalékkal. Az Opower arra volt kíváncsi, mi minden befolyásolja még az embereket abban, hogy mennyi energiát fogyasztanak.

A Harvard tulajdonképpen egy metaanalízist készített az Opower korábbi kutatásaiból, összesen 211-ből, amelyek 116 millió háztartás energiahasználati sajátosságaira mutattak rá az Egyesült Államokban. Kiderült, hogy a HER-hez hasonló riportoknál még jobban számított az energiafogyasztásban az, hogy milyen szociális normakörnyezetben éltek az emberek, vagyis az, hogy a környékükön mennyire volt téma a környezettudatosság és a felelős energiahatékonyság.

A Harvard kutatói megkérdezték a kutatásokban résztvevő embereket, hogy mi motiválja őket jobban: az, hogy a maguk elképzelései alapján törődjenek a környezettel, vagy az, ha a szomszédaik nagy része úgy gondolja: a kevesebb energiafelhasználás jót tesz a környezetnek. Kiderült, hogy jobban számít a szomszédokról alkotott kép, mint a saját értékrendszer – ez valószínűleg nemcsak azért van így, mert figyelünk arra, hogy mit csinálnak a szomszédban, hanem azért is, mert kíváncsiak vagyunk, hogyan használnak kevesebb energiát, vágyunk a hasznos tippekre.

Ez az eredmény érdekes, de nem lehet sem a jó, sem a rossz kategóriába sorolni – a fontos az, hogy a kutatók most már tudják, hogy milyen módszerekkel lehet befolyásolni a háztartásokat arra, hogy kevesebb energiát használjanak, és ezzel környezettudatosabban éljék a mindennapjaikat.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.