Fenntarthatóság

Szerencsére olyan is van már, hogy zero waste fesztivál

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.06.28. 11:54

A fesztiválokról általában nem a környezettudatosságuk miatt hallunk sokat, a legtöbbjük például még gyerekcipőben jár ahhoz, hogy a rengeteg szemetet, ami a pár nap alatt termelődik, felelősen el tudja szállítani, és, reméljük, újra is hasznosítani. A hazai fesziválok között akad néhány, amely már ösztönzi a fesztiválozókat arra, hogy szedjék össze maguk után a szemetet, és kevesebb műanyagot használjanak, de ez még mindig édeskevés ahhoz, amire szükség lenne. A Verve viszont korántsem ilyen fesztivál – itt a hulladékmentességé a főszerep.

A britek most teljesen új útját nyitják meg a fesztiválozásnak: a Verve egy zero waste esemény, amelyben a hulladékmentességről, a környezettudatosságról és a zöld életmódról tanulhatnak a résztvevők. A fesztivál maga egyébként a szintén angol The Good Place Company-vel együttműködve hozta létre az eseményt, utóbbinak fő profilja az, hogy a brit fesztiválok után lehetőség szerint maradéktalanul eltakarítsa a hulladékot, így biztos, hogy tudják, miről beszélnek.

A Verve igazi nyugodt fesztiválnak tűnik, amelyet családoknak és az egészség, környezettudatosság jegyében élőknek ajánlanak. Minden nap van jóga, meditáció, sőt, valami olyasmi is, amit hangfürdésként aposztrofálnak, de nem igazán magyarázzák meg, hogy mi az. Lesz DJ, VIP kemping (tényleg luxuskörülmények között, és nem úgy, mint a magyar kempingekben), szabadtéri wellness, és egy félig egészséges, félig alkoholos bár. 

Azok számára, akik kevésbé a fesztiválélményért, inkább a tanulásért jönnek, egy rakás előadás fogja felvázolni, hogyan is lehet a legegyszerűbben átállni a környezettudatosságra. Nemcsak zöld témában lesznek előadók viszont, hanem egészség, minőségi alvás és megfelelő táplálkozás tematikájában is beszélnek majd szakértők.

A Verve szervezői felhívják a résztvevők figyelmét arra, hogy saját, újrahasználható vizespalackjaikat hozzák a fesztiválra, és arra is figyeltek, hogy az élelmiszert és a vizet is a környékről hozzák, ezzel csökkentve az ellátás szénlábnyomát. Az egész szépséghibája csak az, hogy a briteknél rendezik meg, és nem itthon: a Verve Wiltshire-ben, egy Ebbesbourne Wake nevű apró településen lesz. Aki ökoturistáskodna, annak érdemes felvésnie a naptárba: szeptember 7-én és 8-án tartják majd. Már 70 fonttól, vagyis nagyjából 25 ezer forinttól vannak jegyek – ez a brit árfekvéshez képest még nem is olyan nagy összeg.

 

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.