Fenntarthatóság

Nem gondolná, mi termel brutális mennyiségű szén-dioxidot

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.17. 13:41

A repülőgépek, az autók, a nagy szénerőművek – ha valaki megkérdezné, hogy mi termel óriási mennyiségű szén-dioxidot a levegőbe, a legtöbben valószínűleg ilyesmiket sorolnánk fel. Csakhogy a cementgyártás sokkal több CO2-t ereszt a légkörbe, mint az összes teherautó együttvéve, mégsem beszélünk róla eleget. Pedig lenne környezettudatosabb megoldás is.

A cementgyártás felelős az emberiség széndioxid-kibocsájtásának 7 százalékáért. Talán aprónak tűnhet ez a szám, de valójában óriási, és valamit kezdenünk is kellene vele, hiszen a bolygó már most ijesztő ütemben melegszik. Nem arról van szó viszont, hogy nincs a hagyományos cementre alternatíva: környezettudatosabb változat létezik, de a vásárlók nagyon árérzékenyek, és egyáltalán nem érdekli őket, hogy a drágább verzió zöldebb, pedig ha a szénerőművek elkezdenek bezárni, az alapanyagoknak csak még inkább fel fog menni az áruk – írja a Treehugger.

Képek forrása: Pixabay

A környezettudatos, geopolimer cementet ugyanis nem kalcium-karbonát, vagyis mészkő felhasználásával készítik, hanem valamilyen üveges vagy amorf szerkezetű alumino-szilikát, amelyet lúgos, alkáli tartalmú oldattal kezelnek. Ez azt jelenti, hogy a gyártás során nem kerül annyi szén-dioxid a levegőbe, mint a kalcium-karbonátot használó módszer során. A környezettudatos cementnél leggyakrabban hamut használnak alapanyagként, ez azonban még most is elég drága, a környezettudatosság nevében bezáró szénerőművek működésének befejezése után viszont még nehezebb lesz őket beszerezni, ami azzal jár majd, hogy a geopolimer cement még drágább lesz. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ezt a vásárlók nagyon megérzik: az építkezések során nem igazán érdekli őket az, hogy milyen forrásból érkezik a cement, inkább az árára koncentrálnak.

Pedig a matek elég ijesztő: a Treehugger számításai szerint nagyjából 200 kilogramm beton előállítása során körülbelül 181 kilogrammnyi szén-dioxid kerül a levegőbe. Minden évben több milliárd tonnányi betont készítenek a világon. Nem nehéz kiszámolni, hogy mennyi szén-dioxid kibocsájtásáért felelős egyedül ez az iparág, méghozzá úgy, hogy lenne zöldebb alternatíva is.

Szakértők szerint azonban egyvalami biztosan pozitív hozadéka lehet a szörnyű számoknak: az emberek elkezdenek figyelni nemcsak az épületek környezettudatosságára, hanem arra is, hogy milyen anyagokból készülnek, és már az építés során mennyi szén-dioxid levegőbe kerüléséért felelősek. A figyelemfelhívással azonban egyelőre semmire nem megyünk, ha a piac nem alakul át annyira, hogy a vásárlók ezeket válasszák a hagyományos, megszokott alapanyagok helyett.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.