Innováció

Műanyag hulladékkal fűteni is lehet

NRGreport | 2019.07.23. 10:39

A Chesteri Egyetem kutatói kidolgoztak egy eljárást, melynek révén a háztartásokban keletkező műanyag szemetet hidrogénfejlesztésre, majd ezen keresztül hőtermelésre, illetve járműmeghajtásra lehet hasznosítani. Külön öröm, hogy a hidrogén alapú meghajtás nem termel szén-dioxidot, hiszen szén nincs a reagáló anyagok között, a hidrogén pedig vízzé ég el.

Az eljárásban kohóban, 1000 Celsius-fokon olvasztják fel a műanyagot, amelynek anyagai gázok keverékére, köztük hidrogénre bomlanak el. Kereskedelmi alkalmazását először a Cheshire grófságban lévő Ellesmere Port egyik gyárában valósítják meg még idén,

MIUTÁN TÖBB ENERGETIKAI CÉG IS ÚGY DÖNTÖTT, HOGY BEFEKTET A PROJEKTBE.

A gyár tulajdonosa, a Peele Environmental cég illetékesei elmondták a Guardiannek, hogy a projekt 25 millió tonna szennyezett műanyag hulladék hasznosítását teszi lehetővé, amelyet más módon (a szennyeződés miatt) nem lehetne újrahasznosítani, így jó eséllyel a hulladéklerakókban vagy az óceánokban végeznék.

"A világnak végre rá kell ébrednie, hogy ez a technológia milyen előnyöket rejt. Értékessé teszi a műanyag hulladékot, hiszen általa láthatjuk el energiával a világ városait, de még ennél is fontosabb, hogy segítségével megtisztíthatjuk az óceánokat a szeméttől" – nyilatkozta Joe Howe, a Chesteri Egyetem munkatársa.

Csakhogy a hasonló tervek a múltban már többször kiváltották a környezetvédő csoportok kritikáját. Igaz ugyanis, hogy a tiszta hidrogén elégetése nem termel önmagában üvegházhatású gázokat, de az előállítás során bizony termelődnek ilyenek.

PÉLDÁUL METÁN, AMELY MÉG SOKKAL INKÁBB ERŐSÍTI AZ ÜVEGHÁZHATÁST, MINT A SZÉN-DIOXID.

A chesire-i erőmű zárt rendszerében a képződő gázokat elvezetik, és hőt termelnek a segítségükkel. Az ígéretek szerint nem lesz környezetszennyezőbb, mint a létező gázerőművek, és a fűtőanyagot nem kell a földből bányászni, hiszen azt a műanyag hulladékból fejlesztik.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.