Fenntarthatóság

Segítene a környezeten? Ültessen fát a kertbe!

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.24. 15:13

Egy friss kutatás szerint azzal tudnánk a legtöbbet tenni a klímaváltozás mérséklése érdekében, hogy minél több fát ültetünk – rengeteg ugyanis az a jelenleg kihasználatlan terület, ahová férne még bőven erdő, ennyi pedig már elég lenne ahhoz, hogy megérezzük a hatását.

Régóta vitáznak azon kutatók, hogy mi lehet a leghatékonyabb fegyverünk a klímaváltozás ellen. Az elmúlt években rengeteg olyan technológia született, amely megköti a levegőből a szén-dioxidot, de egyelőre egyik sem használható olyan nagy mértékben, ami elég lenne ahhoz, hogy változást idézzen elő. A Science tudományos folyóiratban megjelent kutatás most üdítően egyszerű megoldást kínál a problémákra, egy olyat, amit akár mi is elkezdhetünk otthon kivitelezni: fákat kell ültetni, ugyanis jelenleg valószínűleg ennek lenne a legnagyobb hatása a környezetre.

Képek forrása: Pixabay

Az ETH-Zürich kutatói tanulmányukban leírják, hogy kiszámították: a jelenlegi, fával borított területek mellett 4,4 milliárd hektárnyi olyan terület van a Földön, ahol a jelenlegi klíma alapján meg tudna élni az erdőtakaró. Sőt, mi több, ha ebből levesszük a jelenleg mezőgazdaságra használt és városi területeket, még akkor is marad 0,9 hektár, ami felhasználható. Ez a 0,9 hektárnyi fa összesen 205 gigatonna szén-dioxidot tudna megkötni a levegőből.

Ez a 205 gigatonna pedig az emberi tevékenységből oda kerülő szén-dioxid kétharmada.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy az erdősítés nemcsak az egyik lehetséges megoldása a klímaváltozás mérséklésének, hanem a lehető legjobb és legegyszerűbb is egyben. Eleinte azt gondolták, hogy az erdősítés nagyjából a legjobb 10 lehetőség között van, a számítások előtt nem gondolták volna, hogy ennyire magasan vezeti a versenyt.

Az eredmények már csak azért is biztatóak, mert az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) korábban kijelentette: ahhoz, hogy az emberiség a század közepére 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális hőmérsékletemelkedést, egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte. A zürichi kutatók szerint erre van reális esély – hozzátéve, hogy a jelenlegi erdőtakarót nem pusztítjuk tovább.

Ennek fényében még nagyobb problémának tűnik például az Amazonas erdőirtása, de az is, hogy nagyon sok felhasználható terület megy el mezőgazdasági célokra.

Ha tehát szeretne tenni a környezetért és a klímaváltozás következményeinek enyhítéséért, a legegyszerűbb, ha ültet néhány fát a kertjébe – ugyan ez nem dobja meg nagyon azt a majdnem egymilliárdnyi hektárt, amire a kutatók a számításokat végezték, de mégis egy kis lépés lehet a jó irányba.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.