Fenntarthatóság

5 dolog, amire lakásvásárláskor figyeljen, ha energiahatékony otthont akar

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.07.25. 13:16

Egy új lakás vásárlása mindig nagy befektetés, ezért érdemes arra is figyelni, hogy minél energiahatékonyabb otthont vásároljunk, ami hosszú távon rengeteg pénzt fog megtakarítani nekünk. Most mutatjuk, hogy mikre érdemes figyelni, ha a házvásárlásnál az energiahatékonyság is fontos szempont.

A háztartási gépek

Ha nem teljesen gépesítetlen lakásra esik a választás, érdemes megnézni, hogy a háztartási gépek mennyire energiahatékonyak. Ha nincs rajtuk jelölés, akkor a neten utána lehet nézni különböző fórumokon, hogy mennyire ajánlják azt a fajta mosógépet, mosogatógépet, hűtőt, esetleg szárítógépet, ami a lakással együtt érkezik. Idővel rengeteg plusz pénzt fizethet ki akkor, ha nem modern, energiahatékony gépek működnek a házban. Ha nagyon ósdik, akkor érdemes az árat lejjebb tornázni, vagy egy az egyben gépesítetlenül kérni a lakást.

Képek forrása: Pixabay

A fűtési rendszer

A fűtési rendszer talán az, amiről mindenki tudja: nagyon fontos, hogy milyen egy lakásban. A távfűtéstől általában ódzkodni szoktak az emberek, a cirkófűtés az igazi sláger, de lassan kezd betörni a szélesebb piacra az elektromos fűtés is. Rengeteg áll vagy bukik azon, hogy kinek milyen a hőérzete, mennyire szereti melegen a lakást, és mennyit tartózkodik otthon, ezeket ugyanis mind figyelembe kell venni, ha meg szeretné állapítani, melyik módszer illik a legjobban önhöz. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, környezettudatossági és anyagi téren is.

A szigetelés

A szigetelésen keresztül rengeteg pénz kiszivároghat a pénztárcádból, hiszen hiába fűtesz télen, és hűtesz nyáron, ha egyszer a nyílászárókon keresztül a hő jó része távozik, vagy éppen ellenkezőleg: bejut a lakásba. Érdemes szakértővel is átnézetni a lakás ablakait és ajtóit, és ha ő nem találja őket megfelelőnek, akkor alkudni az árból, hiszen valószínűleg cserélni kell majd őket.

Az elhelyezkedés

Nemcsak az fontos, hogy milyenek a szomszédok, vagy hogy mennyire van zajos környéken a lakás: az sem mindegy például, hogy merre fordulnak az ablakai, vagy hogy beárnyékolja-e valami az egész épületet. A parkosított telkek is kifejezetten előnyt jelenthetnek, hiszen a rajta található fák természetes módon hűtik a környezetet, főleg akkor, ha a ház közelében vannak, és tisztítják a levegőt is, ami egy plusz pozitív pont lehet az energiahatékonyság mellett.

Van-e zöld energia a házban?

Ma már egyre több házon és társasházon is van napelem, akad, ahol napkollektorral nyerik a meleg vizet. Érdemes ezekre is rákérdezni, mielőtt a vásárlás mellett vagy ellen dönt, hiszen lehet, hogy két versenyben lévő otthon közül végül ez fog dönteni. Ha már napelemmel érkezik egy lakás, az például rengeteg pénzt tud megtakarítani az ott élőknek, ezért könnyen lehet, hogy a zöld megoldás rövid idő alatt visszahozza az esetleg magasabb vételárat.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.