Innováció

Egy 18 éves csodagyerek kitalálta, hogyan nyelhetnénk kevesebb mikroműanyagot

NRGreport | 2019.08.01. 15:13

2011 óta megy a Google tudományos pályázata/versenye, a Google Science Fair, amelyen 13 és 18 év közötti diákok indulhatnak a saját kísérleteikkel, és azok eredményeivel. A fődíj 50 ezer dollár, a versenyt amúgy a Lego, a Virgin Galactic, a National Geographic és a Scientific American is szponzorálja.

0x0

Fotó: Google Science Fair

Az idei győztes Fionn Ferreira, egy 18 éves ír fiú lett egy olyan ötlettel, hogy hogyan lehetne a mikroműanyagot kivonni a vízből, írja a Forbes. A problémáról itt írt bővebben az Index, további cikkek itt, a lényeg, hogy a kis darabkákat a klasszikus víztisztító berendezések nem szűrik ki a szennyvízkezelés során, így mindenhová elkerülnek, például a gyomrunkba is. 

Ferreira olaj és magnetitásvány-por keverékével csinált ferrofluidot, ami összetapadt a műanyaggal, majd egy mágnessel ki lehetett vonzani a vízből az egész izét.

Ezer teszt után 87 százalékos eredményességet hozott a módszer. Ferreira reméli, hogy ezt ipari méretben is tudják majd használni a szennyvízkezelési eljárásokban.

És ha még mindig nem érzi magát elég kényelmetlenül, hogy mennyivel okosabb önnél egy 18 éves diák, akkor még annyi, hogy Ferreira a fiatal kora ellenére kurátor a Schull Planetáriumban, három nyelven beszél folyékonyan, már 12 tudományos versenyt nyert, trombitán játszik, és a világ egyik legrangosabb tudományegyeteme, az amerikai MIT egy kisbolygót nevezett el róla.

Címlapkép forrása: Pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.