Szabályozás

Tényleg szigorítják a hatalmas indulatokat kiváltó zöld rendszám használatát

NRGreport | 2019.08.02. 09:17

Szinte biztos, hogy módosításra kerül a zöld rendszámokról szóló jogszabály, a most bemutatott Jedlik Ányos Terv 2.0 megalkotói ugyanis a magas károsanyag-kibocsátású, nagy tömegű plug-in hibrid hajtású autók esetében a zöld rendszám megszüntetésére tettek javaslatot. 

Az év elején sokat lehetett hallani arról, hogy módosítás előtt áll a zöld rendszámokról szóló jogszabály, a megjelent információk alapján elsősorban a plug-in hibrid modellek tulajdonosai számíthattak szigorításra. A témában Palkovics László is megszólalt, aki az InfoRádiónak erősítette meg, hogy a kormány a zöld rendszámokról szóló jogszabály módosításán dolgozik.

Az innovációs és technológiai miniszter már akkor is arról beszélt, hogy jó kezdeményezésnek tartja a megkülönböztető táblákat, bevezetése óta ugyanis a régió vezetőjévé vált Magyarország az elektromos meghajtású, illetve plug-in hibrid autók számát tekintve.

Ennek ellenére kijelentette: "Azt szeretnénk, hogy ne a nagy teljesítményű dízelmotorral is felszerelt járművek lennének olyanok, amelyek zöld rendszámmal működnek."

Mindezek ismeretében nincs miért csodálkozni azon, hogy a most bemutatott Jedlik Ányos Terv 2.0, amely a hazai elektromobilitás gyorsabb ütemű elterjesztését tűzte zászlajára, kiemelten foglalkozik a zöld rendszám kérdésével.

Tényleg szigorítást javasolnak

A Jedlik Ányos Terv 2.0 szerzői elismerik, a zöld rendszám nem csak az előjogok miatt hatékony támogatási forma, hanem a tapasztalatok szerint elősegíti az elektromos autók társadalmi ismertségét, valamint presztízs értékben is megjelenik a vevők számára.

Ugyanakkor a magas károsanyag-kibocsátású, nagy tömegű hibrid hajtású személygépjárművek számára javasolják a zöld rendszám megszüntetését.

Ezzel a javaslattal kapcsolatban viszont több dolgot is meg kell jegyezni:

→ A hibrid járművek eddig sem közlekedhettek zöld rendszámmal, hiszen a Jedlik Ányos Tervben szereplő ösztönzők és kedvezmények kizárólag a tisztán elektromos járművekre, a hálózatról tölthető és tisztán elektromos módban legalább 25 kilométer megtételére alkalmas plug-in hibridekre, valamint azokra a megnövelt hatótávolságú elektromos autókra vonatkoztak, amelyek legalább 50 kilométer megtételére képesek tisztán elektromos módban. Mindezt figyelembe véve úgy véljük, hogy a javaslattevők a magas károsanyag-kibocsátású, nagy tömegű plug-in hibrid hajtású személygépjárművek esetében szüntetnék meg a zöld rendszámot.

→ A Jedlik Ányos Terv 2.0 nem tartalmaz semmilyen specifikációt arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen plug-in-hibrid járművek nem szerezhetnek zöld rendszámot a jövőben, milyen tömeg és teljesítmény felett nem jár majd a megkülönböztető jelzés. Így egyelőre nem lehet pontosan azt sem megmondani, hogy mely Magyarországon forgalmazott modelleket érinti majd a szigorítás.

 


A zöld rendszámos plug-in hibridek hosszú évek óta váltanak ki heves érzelmeket és indulatokat az emberekből. Sokan igazságtalannak tartják ugyanis, hogy a tisztán elektromos meghajtású autókkal azonos előnyöket élvezhetnek olyan járművek is, amelyek adott esetben jelentős károsanyag-kibocsátás mellett üzemelnek. Sokak igazságérzetét bántotta és bántja a mai napig, hogy ezek a járművek is behajthatnak forgalom elől elzárt területekre (például a Várba) és ami még fontosabb, ingyen parkolhatnak. Utóbbi miatt élcelődtek sokan azon, hogy a zöld rendszám lett az új rokkantkártya, amelynek segítségével a korábban trükközők megúszhatják a parkolási díjat.

Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt években rengeteg helyen és rengetegszer elhangzott az, hogy hiba volt a zöld rendszám ilyen formájú kiterjesztése azokra a járművekre is, amelyek működése nem zéró-emissziós. A szigorítás ennyi év után már mindenképpen indokolt lenne, de ahogy korábban több helyen is elhangzott, nagyon sok részletre oda kell figyelnie a szabályozóknak, nehogy végül többet ártsanak, mint amennyit használnak.

Érdemes arról is beszélni, hogy szükség esetén a BMW-nél már rendelkezésre áll az a technológia, amelynek segítségével megoldható lenne, hogy a plug-in hibrid modellek a városon belül kizárólag elektromos hajtást használjanak. Ezt állította legalábbis Klaus Fröhlich, a BMW fejlesztési igazgatója a Los Angeles-i Autóshown tavaly. A megoldás lényege, hogy amikor az autó navigációs rendszere érzékeli, hogy belvárosi övezetben tartózkodik az autó, akkor automatikusan átállíthatja a meghajtást tisztán elektromosra. Ezt a koncepciót a BMW a német önkormányzatoknak is bemutatta, hogy meggyőzze őket a technológia működőképességéről. Egy ilyen rendszer elterjedése, alkalmazása mindenki számára megnyugtató megoldást kínálhatna, hiszen nem kerülne sor a nagy teljesítményű belsőégésű motorok használatára a városi környezetben.

De példaként említhetjük a Daimler megoldását is, az általunk nemrég tesztelt plug-in hibrid modell, a Mercedes-Benz E 300 de képes arra, hogy útja során a belsőégésű motorja segítségével feltöltse fedélzeti akkumulátorát. Az így nyert energiát pedig bármikor felhasználhatjuk tisztán elektromos autózásra. Így egy hosszabb autópályás utazás után lehetőségünk van arra is, hogy a városba beérve átváltsunk tisztán elektromos módra, ezzel is csökkentve a helyi szintű káros-anyag-kibocsátást. Ezt a fajta autózást, felhasználást a jármű rendszere is támogatja, a navigációs útvonaltervezés során ugyanis arra törekszik, hogy az autópályán minél inkább feltöltse az akkumulátort, hogy az így nyert energiát a lakott területen felhasználhassuk.


Címlapkép forrása: MTI/Marjai János

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.