Fenntarthatóság

Ezért ne költözzön nagy felhőkarcolóba, ha nem akarja a dupláját fizetni a rezsire

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.06. 07:41

A nagyvárosok lassan energiavámpírokká válnak, hála az óriási, csak üvegfelületű épületeknek – írja Anne Gaviola a Vice hasábjain. Az újságíró szerint az ilyen felhőkarcolók a legkevésbé energiahatékonyak, és az irodák rengeteg üvegházhatású gázt engednek magukból, mégsem állitják le a gyártásukat, mert költséghatékonyak.

Az óriási, üvegből készült felhőkarcolók jó példái annak, hogyan készülnek a legkevesebb anyagi ráforditással elképesztően alacsony energiahatékonysággal működő, magas üvegházhatású gázkibocsátással rendelkező épületek. A Vice cikkében megjelenik, hogy ezeket az épületeket tényleg olcsón fel lehet húzni: nem sok az anyagköltség, az összeszereléshez nem kell kifejezett szakértői csapat, a tervrajzokat az építészek által elküldött számítógépes modellekből át lehet alakítani, és az üveget is általában Kínában gyártják, ami szintén nem mondható drágának.

Képek forrása: Pixabay

Arról nem is beszélve, hogy ilyen felhőkarcolóban sem dolgozni, sem élni nem a legkellemesebb. Magánélet tipikusan ismeretlen fogalom, ha teljes üveges a hálószoba, ha pedig dolgozni akar az ember, nem éppen hasznos, ha a nap minden percében besüt valahonnan a nap. Télen extra fűtésre van szükség, mert az üveg hamar lehűl, nyáron pedig extra hűtésre, mert a napsütés felmelegíti az egész épületet.

Nem nehéz elképzelni, miért is mondják az ilyen monstrumokra azt, hogy igazi energiavámpírok: a cikkben megjelenő statisztikák szerint az épületek New Yorkban az éves károsanyag-kibocsátás 66 százalékáért feleltek, Torontóban pedig a 60 százalékáért, és mindkét esetben az épületek hűtése, fűtése és világítása jelentette a legtöbb kibocsájtást.

A cikk szerint passzív házként kellene megépiteni az új felhőkarcolókat, amelyek felhúzása ugyan 5-10 százalékkal drágább, de a fűtési költségekben például 90 százalékot is megspórolhatnának vele. Ha pedig nagyobb lenne a kereslet az ilyen épületekre, és nem az óriási üvegből készült felhőkarcolókra, előbb-utóbb az árak is lemennének. Egyelőre azonban az vezeti a piacot, hogy egy ilyen épületet olcsóbb felhúzni, igy senkinek nem érdeke, hogy átálljon a passzív házakra. A cikk szerint a cél az lenne, hogy felhívjuk a figyelmet a passzív házak előnyeire, és az óriási, de mutatós üvegépületek hátrányaira, ez pedig alakithatná a piacot, a legtöbben ugyanis nem tudják, hogy mire vállalkoznak, amikor beköltöznek egy ilyen felhőkarcolóba – akár munkahellyel, akár otthonként.

Egészen addig, amíg az energiavámpír felhőkarcolók uralják a piacot, nem lesz változás – ahhoz, hogy megértsük a különbségeket,  nem az építtetőkkel, hanem a lakókkal és az épület használóival kell konzultálnunk.

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.