Vállalatok

Átalakítja a magyar autóipart két német cég döntése

NRGreport | 2019.08.09. 12:41

A benzines és dízelautók iránti kereslet vártnál meredekebb visszaesése miatt jelentősen csökkenti beruházásait az ezek gyártását kiszolgáló területeken a Continental. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója közölte, az igazgatótanács döntése szerint nem bővítik tovább a belső égésű motorokhoz egyebek mellett üzemanyag-befecskendezőket és -szivattyúkat előállító üzletágat. Ehelyett a jövőben a figyelem és a beruházások nagy része az elektromos autók számára szükséges alkatrészeknek jut.

„A jövő elektromos, erről meg vagyunk győződve” – jelentette ki Andreas Wolf, a Continental erőátviteli ágazatának vezetője. A divíziót egyébként éppen átszervezik Vitesco Technologies néven.

A bejelentést a Continental második negyedéves eredményeinek bejelentésekor tették. Ezek alátámasztják a fordulat szükségességét, hiszen az adózott eredmény 41 százalékkal csökkent (485 millió euróra), és egy százalékkal a forgalom is visszaesett, 11,3 milliárd euróra. A konszern a gyenge eredményekért a globális autógyártás visszaesését tette felelőssé.

Andreas Wolf kitért arra, hogy noha természetesen az autóipar még sokáig nem fog teljesen elszakadni a belsőégésű motoroktól, egyre nehezebb igazolni azoknak a részegységeknek a magas fejlesztési költségét, amelyek a szennyezőanyagok mennyiségét segítenek csökkenteni a kipufogógázban.

Ez érdekes módon pont az ellentéte annak, amit a Bosch igazgatótanácsának elnöke mondott egy keddi interjúban. Volkmar Denner arról beszélt, hogy a társaság előrejelzése alapján 2030-ban még mindig 75 százalékos lesz a belső égésű motorral szerelt gyártmányok aránya az új autók piacán, ezért a Boschnak kötelessége, hogy továbbra is törekedjék a belsőégésű motorok hatékonyságának növelésére, és így a környezeti terhelés csökkentésére.

Ennél persze a Bosch 13 ezer magyar dolgozójának szempontjából fontosabb, hogy a konszern leépítésekre készül, de ennek részletei egyelőre nem ismertek. A Continental hasonlóan fajsúlyos szereplője a magyar autóiparnak, hét gyárral, valamint egy-egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, logisztikai központtal és mesterséges intelligenciát fejlesztő központtal van jelen. A bérelt munkaerővel együtt több, mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat, Veszprémben a legtöbbet.

Nem túlzás tehát azt mondani, hogy az összesen 21 ezer embert foglalkoztató két német vállalatcsoport döntései a magyar autóipart is átalakítják, megmaradó dolgozóik számottevő része mást fog gyártani, fejleszteni, mint eddig.

A Wall Street Journal értékelése szerint a Continental lényegében lemondott a belső égésű motorokról, hiszen továbbfejlesztés nélkül részegységei fokozatosan versenyképtelenné válnak. Az biztos, hogy a hasonló beszállítóknak alaposan meg kell fontolniuk, mire fordítják kutatás-fejlesztési forrásaikat, amelyek az autóeladások visszaesése miatt a korábbiaknál amúgy is szerényebbek.

A szabályozás változása miatt – legalábbis Európában – a gyártóknak egyre inkább az elektromos és hibrid modellek felé kell elmozdulniuk, mivel csak így van esélyük teljesíteni az egyre szigorodó flottaszintű szén-dioxid-kibocsátási előírásokat. Ehhez pedig természetesen a beszállítóknak is alkalmazkodniuk kell.

Az AlixPartners autóipari tanácsadó cég előrejelzése szerint világszinten a benzines és dízelautók együttes piaci részesedése 2030-ra 56 százalékra csökken a tavalyi 95 százalékról, és ebben Európa jár majd élen, ahol egészen 42 százalékig esik vissza az arányuk az újautó-eladásokon belül.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.