Rezsi

Ezekkel a tippekkel egy albérletben is lejjebb tornázhatja a rezsit

NRGreport, Nagy Nikoletta | 2019.08.12. 15:03

Ha az embernek saját lakása vagy háza van, könnyebben költ rá komolyabb összegeket, hogy energiahatékony legyen, és kevesebb rezsit kelljen fizetni rá. Egy albérletre viszont általában nem szeretünk sokat fizetni, de legtöbbünknek jól jönne, ha néhány ezer forinttal lejjebb tudnánk tornázni a számlák költségeit. Az alábbi tippekkel ez könnyedén sikerülhet anélkül, hogy nagyobb összeget kéne beruházni egy olyan lakásra, ami nem is a miénk.

Szigeteljen fillérekből!

Nemrég adtunk néhány egyszerű tippet, hogyan szigetelje egyszerűen és gyorsan az ablakokat. Akár buborékfóliával, akár ablakszigetelő habbal is segíthet a helyzeten, ha úgy érzi, hogy sok hő vagy hideg levegő távozik az ablaknyílásokon keresztül.

Vegyen huzatfogókat!

Ha nem akar semmiképpen hozzányúlni a szigeteléshez, vásároljon párezer forintért a nyílászárókhoz huzatfogó plüssöket – jól is mutatnak, olcsók, és többé-kevésbé hatékonyak legalább a huzat felfogásában.

Cserélje le a zuhanyfejet!

Nemcsak az áramszámlán lehet spórolni: párezer forint, és rögtön kevesebb vizet is használ zuhanyzás közben, ha figyel arra, hogy víztakarékos zuhanyfejet szereljen fel. Ezt ráadásul költözésnél viheti is magával.

Cserélje ki az égőket!

Képek forrása: Pexels.com

Mindenképpen környezetbarát, energiahatékony izzókat vásároljon, ezeket egyrészt tovább tudja majd vinni, ha elköltözik, másrészt nem jelentenek akkora pénzügyi befektetést, hogy akár ne tudja otthagyni a következő lakónak ajándékba. Az ilyen égők tovább működnek, nem adnak le akkora hőt, és általában nagyobb is a fényük, mint a hagyományosoknak.

Fedje le a légkondit!

Kevesen tudják, de kevésbé hatékony és többet fogyaszt a légkondi, ha napos helyen van. Látható változást érhet el az energiafogyasztásban akkor, ha valahogyan leárnyékolja, hiszen így nem kell pluszban dolgoznia a gépnek ahhoz, hogy rendesen lehűtse a rendszert.

Télen párásítson!

A párás környezet alapvetően nagyobb melegérzetet biztosít, ezért nem kell annyit fűteni, mintha száraz volna a levegő. Nyáron segítse ventilátorokkal a légkondi munkáját, így annak az energiafogyasztását is lényegesen minimalizálhatja.

Szóljon a főbérlőnek!

Az egyik előnye az albérletnek az, hogy ha valami elromlik a lakásban, azt általában a főbérlőnek kell megjavíttatnia, hacsak nem mi rontottuk el. Ne üljön hónapokat egy csöpögő csapon, ha bármi javítandó probléma lép fel, azonnal szóljon az illetékeseknek!

(Home.howstuffworks.com)

  NRGreport, Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.