Innováció

Segíts a másikon: egymást töltő villanyautók jönnek

NRGreport | 2019.08.12. 10:34

Ez az új elektromos autó ki tudja segíteni lemerülés közeli társait, ráadásul a külseje tele van napelemekkel.

Egy müncheni startup, a Sono Motors egy vadonatúj villanyautót tervez piacra dobni. A vállalat munkatársai a közelmúltban elkészült első prototípusokkal már többször is átszelték Európát, és a Svédországban gyártandó Sono Sionra eddig már több mint 10 ezer előrendelés érkezett. De pontosan miről is van szó?

Nos, a Sono Sion egy 4,29 méter hosszú, illetve 1,83 méter széles, 650 literes csomagtartójú praktikus elektromos autó, melynek külsejét 248 napcella borítja. Ezek segítségével naponta mintegy 34 kilométernyi hatótávolság nyerhető úgymond teljesen ingyen.

© Sono Motors

Gyorstöltéssel 30 perc alatt 80 százalékosra tölthető a 35 kWh kapacitású és 251 kilogramm tömegű vízhűtéses akkumulátor, ami a WLTP-szabvány szerint 276 kilométeres hatótávolságot biztosít, de városi körülmények mellett akár 505 kilométerenként is elég lehet töltőre dugni az autót.

A meghajtásról egy 163 lóerős, illetve 290 Nm nyomatékú villanymotor gondoskodik, a végsebesség 140 km/h.

© Sono Motors

Érdekesség, hogy a 25 500 eurós (8 millió forint) alapárú Sono Sion nemcsak felvenni, hanem leadni is képes töltést, vagyis a tulajdonosa dönthet úgy, hogy egy kis energiával kisegíti a teljes lemerülés veszélyével fenyegetett villanyautós társait.

© Sono Motors

A sorozatgyártás várhatóan 2020 második felében kezdődik meg, még pedig a Saab egykori trollhättani üzemében, ahol a tervek szerint évente mintegy 43 ezer Sono Sion láthatja meg a napvilágot.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.