NRGreport
Menü

Annyira jól áll a hordozható atomreaktor fejlesztése, hogy hamarosan elindulhat a Marsra

Az eddigi tesztekkel elégedettek voltak a szakemberek, ezért úgy vélik, 2022-ben már célba is vehetik vele a Marsot.

A jövőbeni űrutazások – például egy Mars-misszió – kapcsán az egyik legnagyobb kérdés, hogy miként jutnak majd energiához az űrhajósok, hogy a berendezéseiket működtetni tudják. A NASA erre már kidolgozott egy megoldást: a Kilopower nevű hordozható atomreaktort, ami sokkal jobban szerepelt a teszteken, mint ahogy arra a tudósok korábban számítottak.

A legutóbbi teszt óta további vizsgálatoknak vetették alá a szerkezetet, ám a jelek szerint nem találtak problémát a tudósok. A Space.com beszámolója szerint ugyanis az amerikai energiaügyi minisztériumban úgy látják, 2022-ben már útnak is indulhat a reaktor. Ez jóval korábbi időpont, mint ahogy a NASA embert küldene a Marsra.

Patrick McClure, a Kilopower-projekt vezetője szintén optimista a jövőt illetően, szerinte három év bőven elég lesz arra, hogy felkészítsék az utazásra az eszközt.

A hordozható atomreaktor a számítások szerint nagyjából 15 évig képes elektromos áramot termelni. A szakemberek úgy vélik, a Kilopower 1 és 10 KW közötti energiát képes előállítani (előbbi egy kenyérpirító fogyasztásának felelhet meg).

Forrás: hvg.hu