Fenntarthatóság

Osztrák háttérrel elindult a Lime rollerek budapesti kihívója

NRGreport | 2019.08.21. 15:11

Ugyanúgy, mint amikor januárban sejteni lehetett, hogy a Lime elektromosroller-megosztó hamarosan megjelenik Budapesten, most annak a jelei egyértelműek, hogy a szolgáltatás versenytársat kap. Breezy néven már elérhető és használható az az applikáció, amellyel szintén e-rollereket lehet igénybe venni a főváros bizonyos részein.

A G7 cikk megírásakor még körülbelül csak 15-20 Breezy roller lehetett a budapesti utakon, amelyeket egyszeri díjért és megkezdett percek után fizetett díjért lehet igénybe venni, de bérleteket is árul a társaság. A bérlés itt is az applikáción keresztül, a mobiltelefonnal beszkennelt QR-kód leolvasásával indul, és a rollerek legfeljebb 20 km/h-ás sebességgel mennek, tehát minden nagyon hasonló a Lime rendszeréhez.

A Breezy applikáció az iPhone AppStore-ban.

A Breezy üzemeltetője az SSC Eszközmegosztó Kft., amelyet áprilisban alapítottak. Négy közvetett tulajdonosa van a cégjegyzék adatai szerint: Pálhalmi Valéria Zsuzsanna, Kapronczai Franciska, Oláh Szilvia, és Serfőző Péter (utóbbi egy ideig az egykori kormányszóvivő, Giró-Szász Attila sógoraként is ismert volt).

Megkerestük a céget a szolgáltatás indítására és az üzleti tervekre vonatkozó kérdéseinkkel, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A formatervében a méhecske tematikára rákattant társaság általános szerződési feltételeiből kiderül, hogy a rollerek a tulajdonában vannak, de a bérlést a goUrban e-Mobility GmbH-val kötött szerződés alapján használt szoftveres háttérrel végzi. Az osztrák partnertől Budapest területére kizárólagos jogokat kaptak.

Az osztrák goUrban hosszas előkészítés után Bécsben indult, és 2017-ben kapott euróban hatszámjegyű kockázati tőkét, amelyből 2018 tavaszán közösségi robogó szolgáltatásba kezdett. Az alapító tulajdonosok, Jonathan Gleixner, Bojan Jukic és Michael Lenz azonban hamar rájöttek, hogy az a szoftveres háttér, amelyet megvettek a goUrban mopedek működtetéséhez, nem skálázható rugalmasan, vagyis nem tudja jól kiszolgálni a rendszerüket, ha az gyors fejlődésnek indul. Kifejlesztettek ezért egy saját informatikai háttért, és azóta ezt árulják másoknak – vélhetően a Breezy is ezzel dolgozik.

Gleixner idén júniusban azt mondta, hogy szoftverük a rollertől kezdve a helikopterig bármilyen közösségi megosztó szolgáltatásra alkalmas, három kontinensen 16 használójuk van, és hetente eladnak egy-egy új licenszet. Nagyon gyorsan akarnak fejlődni, mert látják, hogy sokan fejlesztenek hasonló megoldásokat, és el kell érniük egy bizonyos piaci méretet, mire a verseny végletesen kiéleződik.

Címlapkép forrása: Breezy.hu

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.