NRGreport
Menü

Az USA olajtermelése elérhette a maximumot?

Elemzés | Pletser Tamás, Erste Research | 2019-08-29 10:57

A napokban érdekes cikk látott napvilágot Dan Steffens tollából, aki az EPG csoport elnöke közel 20 évet töltött el az amerikai olajiparban. A becslése szerint idén első félévben az amerikai olajtermelés ideiglenes csúcsra juthatott. Ennél magasabb kitermelés egyelőre nem várható, hacsak nem az olajárak drasztikusan emelkednek a mostani 53-54 dolláros WTI szintekről.

Ez a jóslat szöges ellentéte a nagy állami előrejelző cégek (EIA, IEA) becsléseinek, akik további jelentős kőolajkínálat növekedésre számítanak az Egyesült Államokból.

Az EIA, az amerikai Energiahivatal legfrissebb, augusztus 6-i havi előrejelzése alapján 2019-re 12,3 millió hordó/nap, 2020-ra pedig 13,3 millió hordó/nap kőolaj átlagtermelésre számíthatunk az Egyesült Államokban.

Az IEA havi jelentésében, ami augusztus 9-én jelent meg, a párizsi elemzők 2019-re 24,6 millió hordó/nap termelésre számítanak az OECD amerikai termelői részéről (USA és Kanada). Ez 1,6 millió hordó/nappal magasabb, mint a 2018-as termelés volt (23 millió hordó/nap). 2020-ra tovább 1,4 millió hordó/nappal nőne a kihozatal 26 millió hordó/napra. A növekedés 90%-a az USA palaolaj termelő szektorához kapcsolódna.

Gyakorlatilag a világ olajtermelés növekedésének is döntő zöme innen származik. Dan Steffen szerint azonban ezek a várakozások túlzottak, a mostani olajárak - ha maradnak- várhatóan nem nő tovább az USA olajtermelése az első félévhez képest. Ez pedig lényeges lehet az olaj árára, ugyanis a piacon a keresleti félelmek mellett az is hozzájárul a gyenge olajárhoz, hogy jövőre további kínálat növekedés jöhet a nem-OPEC termelők, elsősorban az USA palaolaj cégei felől. 

Dan Steffens szerint a fő magyarázat ebben az ábrában rejlik, amit a Raymond James nevű elemzőház készített. Ezek szerint az amerikai palaolaj kutak éves csökkenési mértéke 2016-hoz képest mára megduplázódott: 1,6 millió hordó/naphoz képest 3,2 millió hordó/nap lett, részben a termelés növekedése, részben az új kutak nagyobb csökkenési rátája miatt. Mivel a megfúrt, de nem repesztett kutak száma lényegében nem változott, ez azt jelenti, hogy csak ahhoz, hogy szinten maradjon a termelés, legalább évi 12 ezer kutat kell fúrni és repeszteni. Ez ráadásuk évente nő a fent említett tényezők miatt.

Pletser Tamás, Erste Research | Forrás: Erste Befektetési Zrt.